Κορονοϊός: Σήμερα η σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται νέα σύσκεψη προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την αναχαίτιση του εκρηκτικού νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποια μέτρα εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση “αντιστεκόταν” στη λήψη νέων μέτρων, πλέον θεωρείται μονόδρομος η απόφαση για επιπλέον περιορισμούς, καταρχήν στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ενός τύπου “έμμεση υποχρεωτικότητα”.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να συναλλάσσονται δια ζώσης με το δημόσιο ή τις τράπεζες κλπ, θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερα rapid test εβδομαδιαίως και σε κάποιες περιπτώσεις και μοριακά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, και καθώς η οικονομική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι άρουν τις επιφυλάξεις τους και κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι ανεμβολίαστοι θα δουν να περιορίζεται σημαντικά και η κοινωνική τους ζωή. Πλέον οι μεικτοί ανοιχτοί χώροι, εφόσον έχουν πλαϊνά προστατευτικά σχεδιάζεται να λογίζονται ως κλειστοί χώροι, όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές ως τη 01.00.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μάσκα παντού

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής της μάσκας παντού, κάτι που προφανώς, εφόσον αποφασιστεί, θα αφορά καθολικά την κοινότητα, δηλαδή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, πλην των νέων περιορισμών για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, “απλώνονται” σε δύο ακόμη κατευθύνσεις:

Πρώτον στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη εφαρμόζεται συμφωνία με 5 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο ΕΣΥ κλινών, τόσο για Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του ΕΣΥ, ενώ εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Δεύτερον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ήδη όσοι έχουν κάνει ήδη τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από 6 μήνες, ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πριν από 2 μήνες, λαμβάνουν sms για προγραμματισμό της λεγόμενης “αναμνηστικής” δόσης. Ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, αναμένεται να λάβουν “υπενθύμιση” με μήνυμα sms.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέα ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα “τρέξει” το αμέσως επόμενο διάστημα.

Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί και το πιο δύσκολο… στοίχημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

Recommended For You

About the Author: efoni