Κορονοϊός: Ποια είναι τα νέα μέτρα που θα «επιτεθούν» στην έξαρση του ιού

Η πανδημία «αναζωπυρώθηκε» – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – και οι ειδικοί του υπ. Υγείας μελετούν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, πριν μπει ο χειμώνας. Στον επιδημιολογικό χάρτη μετά και τη νέα εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων, είναι «κόκκινη» η μισή Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο της… ανησυχίας, καθώς εκεί η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και τα νοσοκομεία γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπ. Υγείας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ενδεχομένως θα αποφασίσει για νέα μέτρα, τουλάχιστον για τις «κόκκινες» περιοχές. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε, άλλωστε χθες ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκτός από τα νυχτερινά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες την επέκταση της χρήσης της μάσκας, ενώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η επιτροπή προσανατολίζεται στους παρακάτω περιορισμούς:

  • σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους,
  • ίσως προτείνουν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.
  • Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Αυτό που σημειώνουν, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι.

Καμπάνια με sms για εμβολιασμό

Παράλληλα, εντείνοντας τις προσπάθειες αύξησης των εμβολιασμών, η κυβέρνηση προωθεί νέα καμπάνια στα κινητά τηλέφωνα των ανεμβολίαστων, στα οποία καθημερινά θα λαμβάνουν μηνύματα περίπου 450.000 πολίτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, και για κάθε μέρα προβλέπεται ένα διαφορετικό γραπτό μήνυμα ενθάρρυνσης της συμμετοχής τους στον εμβολιασμό. Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι πολίτες άνω των 50 ετών, για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Recommended For You

About the Author: efoni