Κορονοϊός: «Περιμένουμε 16.000 κρούσματα τη μέρα από μέσα Φεβρουαρίου»

«Περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ για την αύξηση των κρουσμάτων με αφρομή την έξαρση στην Κίνα, δήλωσε πως «διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων».

«Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορονοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι είναι σίγουρο ότι θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. «Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και οι προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα. Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορονοϊού που ήταν ο ”μοναδικός παίκτης” αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο», τόνισε.

 

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντική η έγκαιρη ταυτοποίηση του κορονοϊού και η χορήγηση αντιικών στους ευάλωτους».

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε «περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης, στο μάξιμουμ, διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000 με 7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο να πάμε στις 16.000 κρούσματα, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός αλλά όχι εκτός λογικής. Δεν πάμε στις 30.000-35.000 που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή.»

Παράλληλα, εξήγησε πως στη χώρα μας από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Επομένως, οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορονοϊό και για όλες τις λοιμώξεις.

Ένα θετικό γεγονός κατά τον ίδιο είναι η ανοσία στον πληθυσμό. «Η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, ο καθηγητής είπε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμος, ειδικά αυτή την εποχή.

Recommended For You

About the Author: efoni