Κορονοϊός: Πάνω από 2.000.000 οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα – «Τρέχει» το σχέδιο «Ελευθερία»

Από το Σάββατο (29.05) όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να τους χορηγηθεί εμβόλιο κατά του κορονοïού. Με όλα τα διαθέσιμα εμβολιάζονται οι άνω των 30, με το μονοδοσικό οι 18 ως 29 ετών.

Δυο πολύ σημαντική βήματα για να χτιστεί ακόμα πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας έγιναν τα τελευταία 24ωρα, κι αφορούν προφανώς τον εμβολιασμό.

Το σχέδιο «Ελευθερία»… τρέχει ταχύτερα από ότι αναμενόταν, καθώς οι προβλέψεις ανέφεραν ότι από τις αρχές Ιουνίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό όλοι οι ενήλικες πολίτες της χώρας, πλην όμως αυτό έγινε νωρίτερα.

Όπως νωρίτερα άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν οι άνω των 30 να κλείνουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, έτσι και οι άνω των 18 έχουν πλέον την ευχέρεια να κλείσουν ραντεβού και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως η ηλικιακή ομάδα 18 ως 29 ετών επί της ουσίας δεν έχει ευχέρεια επιλογής καθώς όσα ραντεβού προγραμματίζονται αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Έσπασε» το… φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών

Το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων εμβολιασμών με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ξεπέρασε το Σάββατο (29/5) η Ελλάδα.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», αποδεικνύεται πως προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάποιες περιπτώσεις κι ακόμα καλύτερα, και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτόματη ακύρωση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν νοσήσει

Σε διευκρινίσεις για όσους πολίτες έχουν νοσήσει από κορονοϊό, και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους προέβη το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα από το σύστημα για έχουν νοσήσει την ερχόμενη Τρίτη και πρόσθεσε πως έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από δύο παράγοντες, τις παραδόσεις των εμβολίων και τη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η οποία ανοίγει έτσι ώστε να εμβολιαστεί.

Ανησυχία για την αύξηση ιικού φορτίου σε τουλάχιστον πέντε περιοχές

Τον προβληματισμό του για την αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε περιοχές της χώρας εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν καθώς τις τελευταίες 5 μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πέντε περιοχές είναι οι εξής:

  • Δήμος Ρόδου: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 43%.
  • Δήμος Μυτιλήνης: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 36%.
    Περιφερειακή Ενότητα Σύρου: Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 50%.
  • Δήμος Τροιζηνίας: Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός, τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί εκθετική αύξηση καθώς οι νέες μολύνσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί.
  • Δήμος Χανίων: Σήμερα έχει 213 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 20 Μαϊου είχε 169. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 26%.

Επόμενο βήμα το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Self test: Πότε θα σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά για τους πλήρως εμβολιασμένους

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε περίπου 15 μέρες και εάν πιαστούν οι επιθυμητοί στόχοι αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self test για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Recommended For You

About the Author: efoni