Κορονοϊός: Η 3η δόση έχει ηπιότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών».

«Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», τόνισε, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Και σημείωσε ότι όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις».

Προειδοποίησε ότι «το long covid έχει μεγάλη διάρκεια ζωής», για να υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής.

Ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έχουν διενεργηθεί 12.420.000 εμβολιασμοί στην χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού και 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την 3η δόση για άτομα άνω των 50 ετών και για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ενημερώνοντας ότι 120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση και 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Ανέφερε επίσης ότι από την Τρίτη συνεργεία του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες εμβολιασμού θα μεταβούν σε χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών.

 

Recommended For You

About the Author: efoni