Κορονοϊός: Εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna από τον ΕΜΑ

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Οργανισμού, το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από την δεύτερη

Η έγκριση αφορά άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ο Οργανισμός γνωστοποίησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τώρα fast – track διαδικασίες για να χορηγήσει και αυτή την άδεια χρήσης.

Τέλος, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η εταιρία παρασκευής θα συνεχίσει να δίδει στοιχεία για την κύρια κλινική δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ευχαριστα νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια στους Ευρωπαίους» ανέφερε στην πρώτη της αντίδραση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι τώρα η Ε.Ε. εργάζεται με ταχύτητα για να διατεθεί το εμβόλιο στους Ευρωπαίους.

Παραδόσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Υγείας, εκτίμησε ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου της Moderna στη χώρα του μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αποτελεσματικό κατά 95%

Το εμβόλιο της Moderna είχε ανακοινώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 95%.
Η παρασκευάστρια εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει ότι αναμένει το εμβόλιό της να είναι σταθερό όταν φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή από δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες.

Όπως και αυτό της Pfizer, έτσι και το εμβόλιο της Moderna , βασίζονται  στη τεχνολογία του mRNA (αγγελιαφόρου RNA) που -υπεραπλουστεύοντας- δίνει «εντολή» στον ανθρώπινο οργανισμό να αναπτύξει άμυνα κατά του ιού.

Recommended For You

About the Author: efoni