Κορονοϊός: Από σήμερα οι νέες ελευθερίες για εμβολιασμένους

Για περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια πολίτες γίνεται πραγματικότητα αυτό που επισήμαιναν οι ειδικοί αφ’ ης στιγμής εγκρίθηκαν τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ότι η κανονικότητα, δηλαδή, θα επιστρέψει μέσα από τον εμβολιασμό.

Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού από αύριο, 9 Οκτωβρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι γυρίζουν τις συνήθειές τους στην προ πανδημίας εποχή και ζουν ξανά την εστίαση και ψυχαγωγία όπως παλιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς στους θαμώνες, με χορό, ορθίους, μουσική και ελεύθερο ωράριο στους αμιγείς χώρους (αποκλειστικά για εμβολιασμένους). «Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης [και] εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης», εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 έως τις 23 Οκτωβρίου, από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σε καφέ και μπαρ. Μείζονος σημασίας θεωρείται η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την ταυτοπροσωπία, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ταυτοπροσωπία (δηλαδή ο έλεγχος της αστυνομικής ταυτότητας για να πιστοποιείται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης είναι ο πραγματικός), είναι το «κλειδί» στους ελέγχους, προκειμένου κάποιος να μη μπορεί να «ξεγελάσει» τις Αρχές με κάποιο πλαστό πιστοποιητικό.

Οι έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται σε όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ στους «απείθαρχους» θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα (είτε θαμώνες είτε καταστηματάρχες). Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη θεωρούν την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη για την εξέλιξη των κρουσμάτων στην πόλη.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

  • αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,
  • πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,
  • στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Αναλυτικά τα μέτρα από σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%

Σημειώνεται ότι, το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα .

Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, όπως κατέδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το έντονο επιδημιολογικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές δεν απαιτεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας. Ο χαρακτηρισμός τους θα λειτουργεί απλώς ως μια προειδοποίηση προς όποιον κινείται σε αυτές για ισχυρότερη τήρηση των μέτρων όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Ποιοι «αντιστέκονται» στην κανονικότητα

Ενώ οι εμβολιασμένοι μετρούν αντίστροφα για την πλήρη ελευθερία, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πορεύονται με μάσκες και τεστ όχι για να τιμωρηθούν, όπως έχουν διευκρινίσει οι Εμπειρογνώμονες και ο υπουργός υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αλλά για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, απαραίτητο για την είσοδο σε μεικτό χώρο (εμβολιασμένοι και μη) είναι το rapid-test 24ώρου και η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Το περασμένο 24ωρο μόλις 6.218 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και 16.956 ήταν οι συνολικοί εμβολιασμοί για την ημέρα. Ο κόσμος διστάζει παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω κορωνοϊού στους 60 ετών και άνω, είναι υψηλότερες κατά 20 και 12 φορές αντίστοιχα συγκριτικά με τους συνομήλικους εμβολιασμένους.

Οι συνέπειες από την άρνηση του εμβολιασμού αποτυπώνονται στους θανάτους (22 σήμερα), όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά και τις διασωληνώσεις, πεδία που διαπρέπουν οι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικό είναι ότι στους 334 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, οι 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), αποκαλύπτει ότι σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και  έπειτα Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).

Φεύγει «μπροστά» η Αττική

Την ανησυχία που εξέφρασαν οι ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από το σύνολο 2.324 νέων κρουσμάτων, τα 540 εντοπίζονται στην Αττική που απομακρύνεται από τη Θεσσαλονίκη των 357, ανοίγοντας ξανά την ψαλίδα. Ειδικότερα, 61 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και 33 στη Δυτική, 155 στο Κέντρο, 79 στα Βόρεια Προάστια, 83 στα Δυτικά και 56 στα Νότια, 64 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.

Πέραν της Αττικής, η έκθεση κινείται στο γνώριμο τέμπο με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν επιδημιολογική επιβάρυνση. Αναλυτικά, 156 κρούσματα εντοπίζονται στη Λάρισα, 79 στη Μαγνησία, 77 στη Δράμα, 71 στην Καβάλα, 58 στην Ημαθία και 47 στην Ξάνθη.

Recommended For You

About the Author: efoni