Κλιματική αλλαγή: Ολόκληρες περιοχές δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες λόγω της ακραίας ζέστης

Ο καύσωνας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αλλάξει εντελώς τον κόσμο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ολόκληρες περιοχές της Γης δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες, τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της ακραίας ζέστης που θα είναι έντονη και πιο συχνή.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της COP27, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού υπενθύμισαν σε κοινή έκθεσή τους ότι ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα επερχόμενα κύματα καύσωνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αριθμός νεκρών.

Οι οργανώσεις υπογράμμισαν ότι υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία όσοι εκτίθενται σε ακραία ζέστη και υγρασία δεν μπορούν να επιβιώσουν και ότι υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία οι κοινωνίες δεν μπορούν πλέον να προσαρμοστούν.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

«Με βάση την τρέχουσα πορεία, τα κύματα καύσωνα ενδέχεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα σωματικά και κοινωνικά όρια στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, κυρίως σε περιοχές όπως το Σάχελ, η νότια Ασία και η νοτιοδυτική Ασία», επεσήμαναν.

Οι κίνδυνοι

Αυτή η κατάσταση θα σημάνει «δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, μετακινήσεις πληθυσμών και επιδείνωση των ανισοτήτων», προειδοποίησαν οι οργανισμοί.

Σύμφωνα με την κοινή τους έκθεση, σχεδόν παντού όπου είναι διαθέσιμα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, οι καύσωνες αποτελούν τον πιο θανατηφόρο μετεωρολογικό κίνδυνο.

Σκοτώνουν ήδη χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και θα γίνουν ακόμη πιο θανατηφόροι καθώς επιτείνεται η κλιματική αλλαγή, σημειώνει στην έκθεση ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) και ο Τζέιγκαν Τσαπαγκέιν γενικός γραμματέας της IFRC.

Τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για κάποιες από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η έκθεση υπενθυμίζει τον βαρύ απολογισμό του καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, και το κύμα καύσωνα στη Ρωσία το 2010 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί προβλέπουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω της ακραίας ζέστης «που ως το τέλος του αιώνα θα μπορούν να συγκριθούν με το σύνολο των καρκίνων».

Ζητούν άμεσες λύσεις για τον «σιωπηλό δολοφόνο»

Οι δύο οργανώσεις ζητούν να γίνουν άμεσα επενδύσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη προσαρμογή των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η έκθεση, ο αριθμός των φτωχών που θα ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης σε αστικές περιοχές θα αυξηθεί κατά 700% ως το 2050. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα παρατηρηθούν στη δυτική Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός τονίζουν ότι είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ότι η προσαρμογή στην ακραία ζέστη έχει όρια.

Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή δεν μειωθούν «με επιθετικό τρόπο», ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «επίπεδα ακραίας ζέστης που δεν είχε φανταστεί μέχρι στιγμής», προειδοποιούν.

Recommended For You

About the Author: efoni