«Κλειδί» για την τραγωδία στο Μάτι σχέδιο πτήσης ελικοπτέρου στην Τρίπολη για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Η προετοιμασία στρατιωτικού ελικοπτέρου για πτήση στην Τρίπολη -τις κρίσιμες ώρες της μοιραίας 23η Ιουλίου 2018 με την εκατόμβη των θυμάτων στο Μάτι- όπου θα παρελάμβανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αποτελεί μία από τις νέες παραμέτρους στις έρευνες των δικαστικών λειτουργών για την τραγωδία στην Βορειοανατολική Αττική πριν από 2,5χρόνια.

Καθότι οι συνομιλίες για την απογείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο της Πάχης , τις κρίσιμες ώρες που είχε αρχίσει η πύρινη λαίλαπα στο Ν. Βουτζά και στο Μάτι , φέρεται-σύμφωνα με νομικούς και πραγματογνώμονες- να καταδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί στελεχών της Πυροσβεστικής για «κλειστά αεροδρόμια λόγω των ισχυρών ανέμων κι αδυναμία υποβοήθησης του έργου δασοπυρόσβεσης από στρατιωτικά ελικόπτερα» ήταν άνευ αντικρίσματος. Με τα τότε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος να υποστηρίζουν πάντως ότι έπραξαν το καλύτερο δυνατό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ακόμη εντυπωσιάζει ότι στο νέο υλικό που έχει προστεθεί αποκαλύπτεται ότι απογειώθηκε ελικόπτερο Σινούκ από το αεροδρόμιο της Πάχης προκειμένου να μεταφέρει στη θαλάσσια περιοχή Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι λέμβους και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων, σχεδόν στις …τρεις τα ξημερώματα. Οταν είχαν ήδη πνιγεί εννιά άνθρωποι μέχρι τότε κι ήταν πλέον απελπιστικά αργά. Με τεχνικούς συμβούλους οικογενειών, ανάμεσα σε αυτούς τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής κ Ανδριανό Γκουρμπάτση, να μιλούν για μοιραίες καθυστερήσεις.

Όπως παρουσιάζει λοιπόν «Το Βήμα» σημαντικά στοιχεία έχουν αναδειχθεί στην τελευταία φάση της 30μηνης περίπου δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι από το κατασχεθέν από τον ανακριτή αποδεικτικό υλικό (ψηφιακά δεδομένα επικοινωνιών) από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων Αττικής, όπου και ανέκυψε το νέο δεδομένο με την σχεδιαζόμενη πτήση ελικοπτέρου στην Τρίπολη.

Ετσι λοιπόν διαπιστώνεται ότι στις 16:16:21 της 23ης Ιουλίου 2018 υπήρχε επικοινωνία Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Πάχης Μεγάρων (έδρα ελικοπτέρων Σινούκ Αεροπορίας Στρατού) με Διοικητή Πάχης Μεγάρων για να ετοιμαστεί ελικόπτερο αυτού του τύπου για να πάει στην Τρίπολη να πάρει τον Πρόεδρο Δημοκρατίας. (Σημείωση: Από ώρα 16:15 έως 16:30 υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης). Σημειώνεται ότι κανείς από το αεροδρόμιο δεν αναφέρεται σε αδυναμία πτήσης. Στις 16:37:38 της ίδιας ημέρας καταγράφεται επικοινωνία Πύργου Ελέγχου Πάχης Μεγάρων με στρατιωτικό. Τον ενημερώνει ότι επικοινώνησε η Προεδρία της Δημοκρατίας για ακύρωση της συγκεκριμένης πτήσης γιατί ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα παρέμενε στην Τρίπολη. Δηλαδή το μοναδικό κώλυμα που υπήρξε δεν ήταν η ισχύς των ανέμων κλπ αλλά το διαδικαστικό με τις μεταβολές στο πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου. (Σημείωση: Την ώρα αυτή καίγεται το Νταού Πεντέλης και η ηγεσία του ΠΣ δεν ζήτησε τη συνδρομή τoυ Σινουκ για αεροπυρόσβεση) .

Τέλος, στις 2:47:48 της 24ης Ιουλίου 2018 (το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας μετά την πύρινη καταστροφή) απογειώνεται Σινούκ από το αεροδρόμιο της Πάχης για να μεταφέρει στη θαλάσσια περιοχή Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι λέμβους και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πηγή: Εφημερίδα «Βήμα»

Recommended For You

About the Author: efoni