Καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία- Τι συμβαίνει με την πρόταση Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το σώμα ουσιαστικά καταργείται.

Οι 1.060 αστυνομικοί των πανεπιστημίων θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς. Έτσι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει πλέον στους πρυτάνεις.
Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη φύλαξη στα Πανεπιστήμια είχε προαναγγείλει τον νέο ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος της σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

«Δεν θα κάνει τον θυρωρό στα πανεπιστήμια»

«Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νότης Μηταράκης σε συνάντηση που είχε λίγο μετά με τους διαπιστευμένους συντάκτες, στο υπουργείο, ανέφερε το σχέδιο πλήρους ενσωμάτωσης των 1.060 αστυνομικών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από την ΕΛΑΣ.

Ο κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι εντάσσεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ενταχθεί πλέον στην ΕΛΑΣ και οι 1.060 ειδικοί φρουροί, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ενισχύσουν την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους,

Επίσης έκανε αναφορά και στην απόφαση για ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών. «Από 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε ως προτεραιότητες:

  • την αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας,
  • τα ζητήματα εφηβικής παραβατικότητας,
  • την προστασία του πανεπιστημιακοί άσυλου.

Την Δευτέρα εξάλλου, ο Νότης Μηταράκης αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον οποίο θα συζητήσει την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο κέντρο και τον περιορισμό έντάσων και παραβατικότητας.

Τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών

Ταυτόχρονα ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Μητσοτάκης «αδειάζει» Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία

«Όχι» στην πρόταση του Νότη Μηταράκη για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αδειάζοντας» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μηταράκης πρότεινε τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθούσε για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Η έφιππη αστυνομία, σύμφωνα με το σχέδιό του, θα λειτουργούσε  από τις αρχές του 2024 και θα αποτελούνταν από 6-8 έφιππους αστυνομικούς, με παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Recommended For You

About the Author: efoni