Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Προειδοποίηση για χιονοθύελλα – Χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού αναμένεται τη Δευτέρα (24/1), σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, με χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους και στα ανατολικά ηπειρωτικά, εκτός από το Αιγαίο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, τη Δευτέρα θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων από τα βόρεια και συγκεκριμένα από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, σε περιοχές της νότιας Χαλκιδικής και μέχρι περίπου το ύψος των Τεμπών. Τα χιόνια θα φτάσουν σε Βόλο, Λαμία, Αττική κατά τόπους και στην ανατολική – βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά ως πολύ πυκνές κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας σε Μαγνησία, ανατολική Στερεά, Αττική, βορειοανατολική Πελοπόννησο και Εύβοια. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα πυκνώσουν στην Αττική.

Ο Σάκης Αρναούτογλου συνιστά προσοχή σε όσους ταξιδέψουν από το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ Αθήνας – Λαμίας και μέχρι το Βόλο καθώς τα χιόνια θα συνοδεύονται από σφοδρούς ανέμους και θα έχουν τη μορφή χιονοθύελλας. Η Εύβοια αναμένεται να δεχθεί μεγάλο ύψος χιονιού, όπου τη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Τρίτης αναμένεται χιονόστρωση 40 – 50 εκατοστών.

 Ο καιρός αύριο Σάββατο

Το Σάββατο (21/1), στα ανατολικά, τα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, από το ύψος της Λαμίας, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, Αττική αλλά και βορειοανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 μέτρα υψόμετρο. Μάλιστα, στην ανατολική Στερεά μέχρι και την Θήβα δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα πιο χαμηλά. Παράλληλα, άστατος θα είναι ο καιρός στη βορειοδυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού – νοτιοανατολικού Αιγαίου με διάσπαρτες μπόρες. Στα βόρεια τμήματα της χώρας η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο.

Μετά το μεσημέρι στη νοτιοανατολική Στερεά δεν αποκλείεται κάποιες πρόσκαιρες μπόρες χιονιού να φτάσουν και πιο χαμηλά. Ωστόσο, αναμένεται να «ανοίξει» ο καιρός παντού στα ηπειρωτικά με λίγες αραιές συννεφιές στα βόρεια – βορειοδυτικά ενώ στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.

Η Αττική, μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες θα έχει τοπικές βροχές αλλά και παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη, θα έχει από το πρωί ηλιοφάνεια όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Ίσως δούμε χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εστίασε στην κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ωρών – ημερών και ανάλυσε την εξέλιξη του διπλού «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα.

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα Παρασκευή, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο επηρεάζει τη χώρα, από βορρά προς νότο.

Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Με βάση τα τωρινά προγνωστικά μοντέλα χιόνια, ίσως δούμε μέχρι και τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής τη Δευτέρα, όπως εκτιμά ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Το πρώτο «κύμα» εισέρχεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από το βράδυ της Παρασκευής

«Η ψυχρή εισβολή με το πρώτο ”κύμα” κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Σάββατο, θα επηρεάσει με φαινόμενα τη δυτική Μακεδονία και αργότερα, μέσα στη νύχτα, τη Θεσσαλία και την  ανατολική Στερεά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην Αττική εκτίμησε «ότι το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπεδίου (βόρεια προάστια) και θα είναι σχετικά σύντομες και ίσως έχουμε χιονόνερο νοτιότερα. Δεν θα έχουμε ακόμα τόσο κρύο για να έχουμε χιόνια στις πεδινές περιοχές της Αττικής. Η ψυχρή εισβολή θα συνεχιστεί το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη».

Οι ενδεικτικοί χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνουν την ασφαλή εκτίμηση των καιρικών συνθηκών μέχρι και το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου του 2022.

kairos-kakokairiaelpida-kairossimera-kairostora-meteo-lagouvardos
Tις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, Θράκης και της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς) – Στο χάρτη απεικονίζονται οι χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις και οι βροχές με μπλέ αποχρώσεις – Φωτογραφία: Meteo

Τη Δευτέρα ξεκινά η ισχυρή κακοκαιρία, το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, Δευτέρα και Τρίτη η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «βαρύ» χιονιά που ενδεχομένως να προκαλέσει και έντονα φαινόμενα. 

«Θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παντού. Θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια, αλλά και στην Αττική οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που οτιδήποτε πέφτει θα είναι υπό τη μορφή χιονιού, μέχρι και τις πεδινές περιοχές», δηλώνει στο protothema ο Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Μία δευτερεύουσα διαταραχή που δείχνει να δημιουργείται μέσα στο Αιγαίο, θα φέρει φαινόμενα κεντρικά και νότια, δηλαδή Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, Σκύρο, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και πάλι Κυκλάδες και Κρήτη».

kairos-kakokairiaelpida-kairostora-xioniaathina-xioni-meteo
Πριν το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Δευτέρα, την Κυριακή το πρωί αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι και στα παραθαλάσσια τμήματα και σε τμήματα της Κρήτης ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά πάνω από τα 200-400 μέτρα πρόσκαιρα και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα) – Φωτογραφία: Meteo

Πού και πόσο χιόνι θα δούμε  τη Δευτέρα στην Αττική

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτίμησε, καθώς είναι νωρίς ακόμα για επιβεβαιωμένη πρόγνωση,  ότι τη Δευτέρα θα έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και στις πεδινές περιοχές. «Θα είναι μια μέρα αρκετά δύσκολη ημέρα και για την Αττική και για τις εθνικές οδούς», επισήμανε, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν να δούμε χιόνια μέχρι τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η κακοκαιρία Ελπίς και ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να δούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε: «Αν τα φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που φαίνεται αυτή τη στιγμή, και μπορεί να έχουν, πιθανόν να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα».

Επισήμανε τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίας θα είναι κάτω από μείον δέκα βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Recommended For You

About the Author: efoni