Καιρός: Πρώτα κύμα ζέστης και αμέσως μετά φθινόπωρο

Σεπτέμβριος με καιρικά σκαμπανεβάσματα θα είναι ο φετινός στο δεύτερο μισό του, όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» o Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου. Ο ίδιος μάς έδωσε και την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

«Αυτό που θα χαρακτηρίσει την κατάσταση το επόμενο δεκαήμερο είναι δύο ακραία σκαμπανεβάσματα του καιρού. Τις επόμενες 4 με 5 ημέρες θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έπειτα θα περάσουμε κατευθείαν σε φθινοπωρινό σκηνικό.

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή (18/9/2022). Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές μέρες με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 36 και 37 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας- Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά (Βοιωτία, Φθιώτιδα), Κεντρική Μακεδονία και Θράκη. Στη Θεσσαλία μάλιστα, ίσως το θερμόμετρο δείξει και 39 βαθμούς Κελσίου και ίσως τοπικά φτάσει και τους 40. Αυτό θα συμβαίνει γιατί σε αυτή την περιοχή θα επικρατούν δυτικοί άνεμοι που θα δρουν σαν “καταβάτες”.

Τις νυχτερινές ώρες πάντως, οι παραπάνω υψηλές θερμοκρασίες θα πέφτουν λόγω εποχής και μόνο στα αστικά κέντρα θα κυμαίνονται στους 25 βαθμούς Κελσίου. Στην επαρχία, το θερμόμετρο τις νυχτερινές ώρες θα δείχνει 19 με 20 βαθμούς.

Να σημειώσω πως την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε και μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Θα έχουμε δηλαδή ένα μικρό επεισόδιο, όχι όμως κάτι σημαντικό. Θα υπάρχει μια ελαφριά θολούρα στην ατμόσφαιρα».

Τι θα συμβεί στην Αττική και πότε ξεκινάει η αλλαγή του σκηνικού

«Στην Αττική λόγω των νοτίων ανέμων δεν θα δούμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Θα ανέβει βέβαια και εδώ η θερμοκρασία την Παρασκευή και το ΣάββατοΣτο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου αλλά στην καρδιά του νομού και στα πιο βόρεια θα φτάσει ως και τους 34.

Την Κυριακή αναμένουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά της χώρας. Φαίνεται πως θα έχουμε και κάποιες βροχές στα βορειοδυτικά, στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο πιο συγκεκριμένα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικά από το δεύτερο μισό της, η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς σε αρκετές περιοχές. Στη Θεσσαλία, από τους 38 και 39 που θα έχει το Σάββατο, την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχει πάνω από 24 βαθμούς. Είναι μεγάλη η διαφορά για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνω πως οι φυσιολογικές μέγιστες θερμοκρασίες το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι κοντά στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, οπότε στις περιοχές που το θερμόμετρο θα δείξει 38 βαθμούς θα έχουμε μια απόκλιση 8 ολόκληρων βαθμών. Μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μάλιστα και βροχοπτώσεις».

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni