Κάτω Κηφισιά: Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά που ξέσπασε χτες στην αποθήκη του εργοστασίου με τις ανοξείδωτες συσκευές στην Κάτω Κηφισιά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά η οποία έκαιγε για παραπάνω από δύο ώρες. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ βοήθεια παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές την ώρα που από αέρος ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού περιμετρικά για να μη περάσει η φωτιά στο ρέμα και κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

Τελικώς, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι χθες λόγω της πυρκαγιάς, έκλεισε ο παράδρομος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Κηφισιάς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, η έκρηξη και η φωτιά στο εργοστάσιο φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, κάτι το οποίο θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί για τον μαύρο τοξικό καπνό που προκλήθηκε στην περιοχή μετά τη φωτιά. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ενδεχομένως να υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν στο εργοστάσιο αλλά και σε διπλανά εργοστάσια. Επιπλέον, οι ειδικοί συστήνουν στους κατοίκους της περιοχής τον περιορισμό των μετακινήσεων και κλείσιμο των παραθύρων στα σπίτια τους.

Σαρηγιάννης: «Πρέπει να σταματήσουμε την εισροή αέρα σε εσωτερικούς χώρους»

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης. Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επισήμανε για τη φωτιά στην Κάτω Κηφισιά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στην ΕΡΤ.

 

«Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων απο τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος τόνισε ό,τι «είναι προφανές, ότι τα παιδιά να μην παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγούν εξώ να μην βάλουν το χέρι στο στόμα».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Recommended For You

About the Author: efoni