Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία κρούσματα στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σε τρία ανέρχονται τα περιστατικά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα δύο κρούσματα (ηλικίας άνω των 67 ετών) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις. Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν δύο περιστατικά, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ για την φετινή περίοδο κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα στον δήμο Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Ένα στις Σέρρες από τον δήμο Ηράκλειας, ένα στην Καρδίτσα και ακόμη ένα στην Καβάλα από τον δήμο Νέστου. Τα δύο πρώτα είναι αυτά που παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Και τα τρία περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία, με το ένα να παραμένει στο νοσοκομείο, σε κλινική εκτός ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 19/07/2023, έχουν καταγραφεί, εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ηεπιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Recommended For You

About the Author: efoni