Ισραήλ: «Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν και όπως πρέπει

Με τη φράση «θα κάνουμε το Ιράν να εισπράξει το αντίτιμο της επίθεσης», το Ισραήλ δείχνει έτοιμο να σχεδιάσει την απάντησή του στην επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη με drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος, το βράδυ του Σαββάτου (13/04).

Λίγο πριν την έναρξη του πολεμικού συμβουλίου, που θα καθορίσει το τι είδους απάντηση και πότε, θα στείλει το Ισραήλ στο Ιράν, ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου Άμυνας, δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα δημιουργήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που μας βολεύει».

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την κατάσταση να είναι στην κόψη του ξυραφιού, λίγο πριν μία πιθανή ανεξέλεγκτη ανάφλεξη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης το Σάββατο (13/4) ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios που επικαλείται η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν έντονα ότι μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι ήταν ξεκάθαρος για τη στάση των ΗΠΑ:

«Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος. Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα μας πουν πολλά».

Συνεδριάζουν οι G7

Στο μεταξύ η Ιταλία, που έχει την προεδρία των G7, επιβεβαίωσε ότι σήμερα (14/04) πραγματοποιείται έκτακτη τηλεδιάσκεψη με σκοπό να συζητηθεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Χούθι: «Νόμιμη πράξη η επίθεση του Ιράν»

Το ένοπλο κίνημα των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη ως απάντηση για τη φερόμενη ως ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η υεμενίτικη οργάνωση βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας επίθεση στο λιμάνι Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εμποδίζοντας τα ισραηλινά πλοία να διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσας.

Recommended For You

About the Author: efoni