Η NASA ανακάλυψε μια… «αρκούδα» στον πλανήτη Άρη

Αντιμέτωποι με μια περίεργη εικόνα ήρθαν οι επιστήμονες που μελετούν την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Σε μια εικόνα που κοινοποίηθηκε στις 25 Ιανουαρίου από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (UA), φαίνεται να σχηματίζεται στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το πρόσωπο μιας… αρκούδας όπως «πιάστηκε» από την κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter, που ονομάζεται High Resolution Imaging Experiment ή HiRISE.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια… αρειανή αρκούδα αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Αριζόνα η παράξενη φωτογραφία δημιουργήθηκε έπειτα από μια ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών.

Δύο ρωγμές στην επιφάνεια του Άρη, δύο κρατήρες καθώς και μία ιδιομορφία των πετρωμάτων ήταν αρκετά για να σχηματιστεί το κεφάλι μίας αρκούδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το κυκλικό ρήγμα μπορεί να οφείλεται σε καθίζηση μιας απόθεσης πάνω σε έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης που είχε γεμίσει με λάβα ή λάσπη. Το χαρακτηριστικό που μοιάζει με μύτη αρκούδας είναι πιθανώς μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέπτυξε την κάμερα σε συνεργασία με την Ball Aerospace.

Η κάμερα HiRISE λαμβάνει εικόνες του Άρη από το 2006, όταν το Mars Reconnaissance Orbiter άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.  Η πανίσχυρη κάμερα σχεδιάστηκε για να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες της αρειανής επιφάνειας.

Recommended For You

About the Author: efoni