Ηχηρό το μήνυμα της εκδήλωσης που οργάνωσε η Δ.Ε.Ε.Π Αν. Αττικής για την έμφυλη βία

Mε πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έμφυλη βία, που διοργάνωσε η ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής και ο Τομέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, με θέμα «Στρατηγικές πρόληψης και σύγχρονες πολιτικές κατά της βίας».
Για την Δ.Ε.Ε.Π αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή η ανάπτυξη δράσεων αλλά και η πραγματοποίηση ενημερωτικών συζητήσεων, καθώς πυκνώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, ψυχολογικής βίας και γυναικοκτονιών, φαινομένων δηλαδή που στοχοποιούν τη Γυναίκα και προσβάλλουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, καθώς συνιστούν την πλέον επαίσχυντη παραβίαση, την πλέον ακραία κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Κώτσηρας , Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Μαρία Συρεγγέλα , Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, οι οποίοι παρουσίασαν και ανέλυσαν σε βάθος τις Στρατηγικές Πρόληψης και τις Σύγχρονες Πολιτικές που υιοθετεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο στο νομοθετικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ψυχοκοινωνικής στήριξης. Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση της Υπαστυνόμου Σοφία Σακκά, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η οποία τόνισε ότι η ΕΛΑΣ διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παρέχει πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης. Η τομεάρχης Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας Φύλων της Δ.Ε.Ε.Π Mαρία Λαππα , έδωσε το δικό της στίγμα πάνω στο φλέγον αυτό θέμα.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π, Βανίτα Σωφρόνη ,υπογράμμισε ότι η γνώση και η ενημέρωση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να σπάσει η σιωπή, ενώ αναφερόμενη στο ρόλο της Δ.Ε.Ε.Π τόνισε: «Η Δ.Ε.Ε.Π και οι ΔΗΜ.Τ.Ο είμαστε εκείνο το ενεργό, το δραστήριο, το πρωτοπόρο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών που μεταγγίζουμε τις πολιτικές της κυβέρνησής μας μέσα στην κοινωνία, που παρεμβαίνουμε ώστε η
κυβερνητική πολιτική να γίνει κτήμα της, που αναλαμβάνουμε την ευθύνη ώστε η εθνική πολιτική για την έμφυλη βία να μετασχηματιστεί σε δραστήριο εργαλείο πρόληψης στα χέρια των γυναικών».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Nικόλαος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος , ο Γενικός Συντονιστής κομματικών οργανώσεων Αττικής Λεωνίδας Πιπιλίτσης , οι Τομεάρχες Ανατολικής & Βόρειας Αττικής, Αντώνιος Μπατίκας και Μανώλης Βελονάκης, η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Νάτσιου , η Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, Κλαίρη Σαραντάκου , ο Συντονιστής Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας Φύλων, Γιώργος Κανετάκης, ο Οργανωτικός Συντονιστής θεματικού τομέα Συλλογικών Επαγγελματικών Φορέων, Σερμπενιάδης Παναγιώτης , ο Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αν. Αττικής Μιχάλης Σαλίβερος και Πρόεδροι των ΔΗΜ.Τ.Ο ΟΝΝΕΔ της Ανατολικής & Βόρειας Αττικής. Παρευρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο. και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Τον συντονισμό ανέλαβε με επιτυχία ο δημοσιογράφος Nικόλαος Χιδήρογλου .
Τέλος, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το διαδραστικό εικαστικό δρώμενο «Iamnotadoll_project » της καλλιτέχνιδας Iωάννα Παρασκευά , στέλνοντας μέσω της τέχνης ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης και επιβλαβών πρακτικών βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
​​​​​​​

Recommended For You

About the Author: efoni