Ηρώο των ΛΟΚ: Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και βαθειάς ευγνωμοσύνης, τελέσθηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής.

Στο Ετήσιο Μνημόσυνο παρευρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Παρών ήταν και ο υπερεκατοντούτης Στρατηγός Ιερολοχίτης κ. Κωνσταντίνος Κόρκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπρόσωποι Κομμάτων και της Εκκλησίας, καθώς και απόστρατοι και Έφεδροι Καταδρομείς.

Α/ΓΕΕΘΑ: Έτοιμοι να τιμωρήσουμε σκληρά τον επιβουλέα που θα κάνει το μέγα λάθος να μας υποτιμήσει!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε στον χαιρετισμό του:

Υποκλίνομαι ευλαβικά στη μνήμη των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αθανάτων πεσόντων των Ιερών Λόχων της Ελλάδος και των Καταδρομέων, στους παντοειδείς υπέρ της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας αγώνες του Έθνους.

Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε, με μεγίστη συγκίνηση και σεβασμό, τους επίλεκτους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους μαχητές Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, που με τον ηρωϊσμό και την πολύτιμη προσφορά τους στο Έθνος, ανυψώθηκαν στη σφαίρα του ιδεατού και έγιναν σύμβολα της Ελληνικής πολεμικής αρετής και αξεπέραστα πρότυπα για τις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους υπέροχους εκείνους Έλληνες, που εμπνευσμένοι από τον Ιερό Λόχο των Θηβών και του Πελοπίδα, στελέχωσαν με προθυμία και ζήλο τους Ιερούς Λόχους της Πατρίδας.

Από τον Ιερό Λόχο του Δραγατσανίου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που υπήρξε η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έως και τον πλέον πρόσφατο Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής και του Χριστόδουλου Τσιγάντε, που πολέμησε με απαράμιλλο σθένος κατά των δυνάμεων του γερμανοϊταλικού άξονα στη Βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο, πρωτοστατώντας στην απελευθέρωση των νησιών του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

Μεγάλη η ευγνωμοσύνη που τους οφείλουμε και ανάλογη της ευρύτατης προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Υπήρξαν ταχείς στη δράση, τολμηροί και ακούραστοι μαχητές που μας έδειξαν πώς γίνεται κατορθωτό το ακατόρθωτο, πώς γίνεται εφικτό αυτό που μοιάζει ανέφικτο.

Έχοντας υιοθετήσει σε απόλυτο βαθμό μέσα τους τις έννοιες της τιμής, της αυταπάρνησης και του χρέους, τις μετουσίωσαν αβίαστα σε πράξη, την στιγμή και στον τόπο που χρειάστηκε, δίχως κανέναν απολύτως δισταγμό.

Οι Μονάδες Καταδρομών που ακολούθησαν, συνέχισαν επάξια την ηρωική παράδοση των Ιερών Λόχων. Μέσα σε αυτές κυριάρχησε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αυτό που ονομάζουμε «Πνεύμα Μονάδος»: η συνεκτική δηλαδή εκείνη δύναμη που σφυρηλατεί αδιάρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των μαχητών και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος την ώρα της μάχης.

Με το υψηλό ηθικό και την πλούσια πολεμική τους δράση, δημιούργησαν έναν θρύλο γύρω από το όνομά τους που εμπνέει και συγκινεί μέχρι σήμερα.

Ο θρύλος αυτός που ακολουθεί τις Ελληνικές Δυνάμεις Καταδρομών θα παραμείνει -το λέω μετά βεβαιότητος- ζωντανός και στο μέλλον.

Και τούτο, διότι η εύφορη και γόνιμη ιερή ελληνική γη δεν σταματά ποτέ να βγάζει Κατούντες και Κατσάνηδες, δεν σταματά ποτέ να γεννά μαχητές του «ου πόσοι, αλλά πού», μαχητές που «δεν ρωτούν πόσοι είναι οι εχθροί, αλλά πού είναι οι εχθροί» ώστε να σπεύσουν να τους αντιμετωπίσουν!!!

Αυτός είναι ο Έλληνας Καταδρομέας! Ηρωικός, τολμηρός και αγέρωχος!

Στην καρδιά και στο μυαλό του είναι χαραγμένη η Ελλάδα. Μονάχη του έγνοια η Πατρίδα, που αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!

Γι’ αυτό και επιθυμεί διακαώς να την υπερασπιστεί, να της προσφέρει όλο του το είναι, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή της μάχης!

Οι Έλληνες Επίλεκτοι Μαχητές του σήμερα, καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι, κρατούν ψηλά τη Σημαία και το πνεύμα του Ιερού Λόχου, αποτελώντας τους άξιους συνεχιστές του έργου των παλικαριών του Χριστόδουλου Τσιγάντε και του Ανδρέα Καλίνσκη.

Πληρούν αυστηρά κριτήρια διανοητικών, σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων και εκπαιδεύονται εντατικά και επίπονα στις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες στο έδαφος, στο υγρό στοιχείο και στον αέρα, για να καταφέρουν την κρίσιμη στιγμή να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.

Ήταν και παραμένουν η ακονισμένη αιχμή του δόρατος, η αφρόκρεμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα της αποστολής που θα κληθούν να εκπληρώσουν, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έθεσα ως προτεραιότητά μου τον εκσυγχρονισμό τους με γνώμονα τη μέγιστη εφαρμογή της διακλαδικότητας, την αυτοδυναμία σε μέσα και προσωπικό αλλά και την ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων.

Και αισθάνομαι σήμερα ευτυχής, διότι αισίως ο σκοπός επετεύχθη! Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ που εκδόθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, συστήθηκε και επίσημα η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου!

Στους κόλπους της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα σφυρηλατηθούν οι συνεχιστές της παράδοσης των Ιερολοχιτών και των Καταδρομέων τους οποίους τιμούμε σήμερα.

Στις Μονάδες της, θα συνεχίσει να καλλιεργείται το πνεύμα του Έλληνα Καταδρομέα, η τόλμη, η λεβεντιά, η σιδερένια θέληση, το πείσμα, η τιμή, η αυταπάρνηση και το απαράμιλλο ήθος.

Είναι «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» προς το μέλλον!

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Είναι βήμα εκσυγχρονισμού, που τον οφείλουμε στους γενναίους, ευκλεείς, αλλά και πρωτοπόρους για την εποχή τους μαχητές που θυμόμαστε και μνημονεύουμε σήμερα!

Με οδηγό μας τη μνήμη, δεν πρόκειται να αστοχήσουμε, δεν πρόκειται να αποτύχουμε ούτε να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

Είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα Πάτριά μας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έτοιμοι να τιμωρήσουμε σκληρά τον επιβουλέα που θα κάνει το μέγα λάθος να μας υποτιμήσει.

Αυτό είναι το χρέος μας και γι΄ αυτό δώσαμε όρκο ιερό απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Και σκοπεύουμε να τον κρατήσουμε!

Το Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής.
Το Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής.

Τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου για τους άνδρες του Ιερού Λόχου θ’ αντηχούν πάντοτε στ’ αυτιά και στην καρδιά μας:

«Τον Ένδοξον Λόχον, τέκνα, μιμήσατε, Λόχον Ηρώων!!!».

Τιμή και δόξα στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς!

Ας είναι αιωνία κι αλησμόνητη η μνήμη τους!

Αθάνατοι!

Παναγιωτόπουλος: Οι Ειδικές Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονίζονται συνεχώς

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:

“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με σεβασμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που έπεσαν εν πολέμω. Η αυτοθυσία τους είναι οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη. Έχοντας αυτή ως φάρο και πυξίδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για χαλύβδωση της Εθνικής Κυριαρχίας μας και διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας μας.

Η διατήρηση της Ανεξαρτησίας της χώρας, στο διάβα των διακοσίων ετών που γιορτάζουμε φέτος, δεν έγινε δίχως κόπους και θυσίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Συμβάλλουν, διαχρονικά και καθοριστικά, στην αύξηση της αποτροπής και στη διατήρηση ισχυρών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση ή απειλή.

Με το αξιόμαχο του αμυντικού συστήματος μας, παραμένουμε εξωστρεφείς και προβάλλουμε τη σημαία της χώρας όπου κι αν αυτό απαιτηθεί. Ανυψώνουμε το διεθνές κύρος μας και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εποχή αλλαγών και σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα.

Στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών ασφαλείας, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων προσδιορίζεται όλο και λιγότερο από το ποσοτικό, αλλά όλο περισσότερο από το ποιοτικό στοιχείο. Άρα χρειαζόμαστε -και πάντα ιστορικά αυτή τη συνθήκη έχει να αντιμετωπίσει η χώρα- λιγότερους αλλά καλύτερους, πιο γρήγορους, πιο κινητικούς, πιο έτοιμους, συνεπώς αρτιότερα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους. Αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, στην οποία ευδοκιμούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό απαιτείται όπως οι Ειδικές Δυνάμεις να εκσυγχρονίζονται συνεχώς. Μεταξύ άλλων λοιπόν -και δεχόμενοι ευχαρίστως την εισήγηση κατά το σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου- υλοποιήσαμε την αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται περαιτέρω η διακλαδικότητα, η αποτελεσματικότητα και η μαχητική τους ικανότητα.

Παράλληλα, ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, τα υλικά και τα μέσα τους, παρέχοντας τις απαραίτητες συνθήκες στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, εκτελώντας πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους, αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε και τις δυνατότητές μας, όπως και το συνολικό αξιόμαχο (και την εξαιρετική ποιότητα) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τη σημερινή τελετή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους τους Καταδρομείς, που πρόσθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα δόξας στην ελληνική ιστορία. Η θυσία και ο αγώνας των πεσόντων Καταδρομέων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλες τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων, ενώ η παρακαταθήκη τους θα εμπνέει για πάντα. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα Ηρώων πάντα προκειμένου να μεγαλώνει. Στην Ελλάδα, αυτό το δέντρο το έχουν ποτίσει αναρίθμητοι Ήρωες γι’ αυτό και μεγαλώνει πάντα, βλαστίζει και ανθίζει.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ!

Recommended For You

About the Author: efoni