ΗΠΑ: Πέθανε η Ρόζαλιν, σύζυγος του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ

Ρόζαλιν Κάρτερ, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του 39ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, πέθανε σήμερα Κυριακή στο σπίτι της στο πλευρό του συζύγου της σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε το Carter Center.

«Η Ρόζαλιν ήταν η σύντροφός μου σε βάση ισοτιμίας σε ό,τι έχω εκπληρώσει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Carter Center.

Στον Λευκό Οίκο από το 1977 μέχρι το 1981, ο Τζίμι Κάρτερ, 99 ετών, είναι ο γηραιότερος πρώην Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία.

Ο Τζίμι και η Ρόζαλιν Κάρτερ παντρεύτηκαν το 1946. «Το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ ήταν να παντρευτώ τη Ρόζαλιν», είπε ο κ. Κάρτερ στο κανάλι C-SPAN το 2015. «Αυτή είναι η κορυφή της ζωής μου».

Η Ρόζαλιν πέθανε ειρηνικά έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της. Τον Μάιο του 2023, η οικογένεια Κάρτερ είχε πει ότι είχε άνοια, αλλά συνέχιζε να ζει ευτυχισμένη στο σπίτι του ζευγαριού στο Πλέινς της Τζόρτζια.

ΗΠΑ: Πέθανε η Ρόζαλιν, σύζυγος του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ-2

Ο Τζίμι και η Ρόζαλιν Κάρτερ ήταν το μακροβιότερο παντρεμένο προεδρικό ζευγάρι, αφού παντρεύτηκε το 1946, όταν εκείνος ήταν 21 ετών και εκείνη 18. Αφού έληξε η θητεία του το 1981, πέρασε επίσης περισσότερα χρόνια μετά τον Λευκό Οίκο από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο πριν από αυτόν. Επαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνα τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Carter Center και του φιλανθρωπικού ιδρύματος Habitat for Humanity.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Recommended For You

About the Author: efoni