Ηλιακή καταιγίδα – «κανίβαλος» θα πλησιάσει τη Γη στις 17-18 Αυγούστου

Οι CME αποτελούν μεγάλες αποβολές πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από το στέμμα του Ήλιου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

«Μια CME μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια τόνους στεφανιαίου υλικού καθώς και να έχει ενσωματωμένο ένα μαγνητικό πεδίο, που να είναι ισχυρότερο από την ισχύ του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου του ηλιακού ανέμου» εξηγεί η υπηρεσία, η οποία προβλέπει ότι η επόμενη εκτίναξη θα φθάσει σε εμάς στις 17-18 Αυγούστου, προκαλώντας μια ηλιακή καταιγίδα που πιθανότατα θα επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες στη Γη.

Η καταιγίδα πρόκειται να γίνει σε δύο μέρη: Στην αρχή, κοντά στη Γη θα φθάσει ένα ρεύμα «υψηλής ταχύτητας» και «αρνητικής πολικότητας», που θα επιφέρει καταιγίδα επιπέδου G1 (δηλαδή χαμηλής έντασης). Έπειτα, όμως, το ρεύμα θα «ενωθεί» με μια CME που εκτινάχθηκε από τον ήλιο στις 14 Αυγούστου, αυξάνοντας το επίπεδο της ηλιακής καταιγίδας σε G2 (μέτριας έντασης).

Ο πρώην αστρονόμος της NASA, Δρ Τόνι Φίλιπς, δήλωσε: «Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “CME – κανίβαλος”, αφού η δεύτερη CME θα μπορούσε να προσπεράσει και να καταβροχθίσει την πρώτη, δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα των δύο».

Recommended For You

About the Author: efoni