Ζελένσκι στη γερμανική Βουλή: Κάντε πράξη το «ποτέ ξανά»

«Η βοήθεια και κάποιες κυρώσεις ήρθαν πολύ αργά για να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

Υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στη Budestag που είχαν σηκωθεί όρθιοι, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συνδράμουν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. «Παροτρύνω τον καγκελάριο Σολτς να δώσει στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται ένας λαός στην Ευρώπη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα τείχος στη μέση της Ευρώπης, μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας».

Μάλιστα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χρησιμοποίησε την ιστορική φράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν προς τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να γκρεμίσει το Τείχος του Βερολίνου. «Αυτό σας λέω αγαπητέ Καγκελάριε Σολτς: Καταστρέψτε αυτό το τείχος».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκής Ενωση, ενώ επεσήμανε πως οι πολιτικοί συνηθίζουν να λένε «ποτέ ξανά» (σ.σ. φράση που παραπέμπει στο Ολοκαύτωμα), αλλά -όπως είπε- «βλέπουμε ότι αυτά τα λόγια είναι άχρηστα».

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni