Ζαχάροβα: Το «διαβολικό σχέδιο» των ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Στο Telegram του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αναρτήθηκε ένα μακροσκελές άρθρο της Μαρίας Ζαχάροβα το οποίο κάνει ιστορική αναδρομή από το 1991 μέχρι και τις μέρες μας, καταγράφοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία και την ανάμιξη της Ουάσιγκτον, των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της συμπεριλαμβανομένων, στην ανάπτυξη βιολογικών εργαστηρίων. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, έκανε σαφές πως ακόμα και μέσα από όσα παραθέτει στο άρθρο της αποδεικνύεται ότι υπάρχει «διαβολικό σχέδιο» από πλευράς των ΗΠΑ.

«Θα πάρετε μια πρόχειρη ιδέα» αναφέρει χαρακτηριστικά ξεκινώντας το άρθρο της η κ. Ζαχάροβα, που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και τα κενά που υπάρχουν στο σχέδιο των Αμερικανών τα οποία δεν καλύφθηκαν. Μέσα στην αναδρομή που κάνει η κ. Ζαχάροβα, υπάρχουν αναφορές και για τον γιο του προέδρου των ΗΠΑ, Χάντερ Μπάιντεν, ενώ επικαλείται και τη δήλωση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία αναγνώρισε ανοικτά την ύπαρξη των βιολογικών εργαστηρίων.

Αναλυτικά το άρθρο της Μαρίας Ζαχάροβα

Μπορούμε να έχουμε μια πρόχειρη ιδέα για τη συμμετοχή των πολιτικών ελίτ των ΗΠΑ στη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα στην Ουκρανία, αν βασιστούμε σε ανοιχτές πηγές καθώς και σε έγγραφα που διέρρευσαν. Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια ανασύνθεσης της χρονολογίας αυτής της εμπλοκής, αν και όχι ολοκληρωμένη. Υπάρχουν πολλά κενά σε αυτό το πραγματικά διαβολικό σχέδιο που πρέπει ακόμη να καλυφθούν.

1991 – οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν το πρόγραμμα Nunn-Lugar για τις πρώην σοβιετικές χώρες για τον έλεγχο/εξάλειψη των σοβιετικών όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των βιοόπλων. Η Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών (DTRA) του Πενταγώνου ονομάστηκε ως ο κύριος εκτελεστής του προγράμματος.

 

1993 – Υπογράφεται η Συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για την πρόληψη της διάδοσης των ΟΜΚ.

2005 – υπογράφεται πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία μεταξύ του Ουκρανικού Υπουργείου Υγείας και του DTRA για την πρόληψη της διάδοσης τεχνολογιών, παθογόνων παραγόντων και τεχνογνωσίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη βιοόπλων. Αυτή είναι η αρχή της μεταφοράς του ουκρανικού στρατιωτικού βιολογικού δυναμικού στα χέρια των ειδικών των ΗΠΑ.

Δεκαετία 2000 – μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εταιρείες ασχολούνται με στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα στην Ουκρανία.

2005-2014 – Η Black & Veatch Special Projects, ανάδοχος της DTRA, κατασκευάζει και αναβαθμίζει 8 βιοεργαστήρια στην Ουκρανία αντί να καταργήσει τη στρατιωτική βιολογική υποδομή, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί. Μία από τις εγκαταστάσεις, ένα βιοεργαστήριο στην Οδησσό, χρηματοδοτείται από το 2011 για τη μελέτη «παθογόνων παραγόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιοτρομοκρατικές επιθέσεις».

2007 – Ο υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Nathan Wolfe ίδρυσε το Global Viral Forecasting Institute (στη συνέχεια – Global Viral), μια βιοϊατρική εταιρεία. Η αποστολή που αναφέρεται στον χάρτη είναι η μη εμπορική μελέτη των διασυνοριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

2009 – Η Rosemont Seneca Partners ιδρύεται από τον θετό γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, Κρίστοφερ Χάιντς και τον γιο του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν.

2014 – αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία.

2014 – Ο Χάντερ Μπάιντεν εντάσσεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Burisma Holdings, μιας ουκρανικής εταιρείας ενέργειας.

2014 – Η Metabiota, ένας ιδιωτικός εμπορικός οργανισμός που ειδικεύεται στη μελέτη των κινδύνων πανδημίας αποσπάται από το Global Viral. Ο Neil Callahan και ο John DeLoche, υπάλληλοι της εταιρείας Rosemont Seneca Partners του Hunter Biden διορίζονται στο διοικητικό συμβούλιο της Metabiota. Η Global Viral και η Metabiota αρχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

2014 – Η Metabiota δείχνει ενδιαφέρον για την Ουκρανία και προσκαλεί τον Χάντερ Μπάιντεν να «διεκδικήσει την πολιτιστική και οικονομική ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Ρωσία».

2014 – Η Metabiota και η Burisma Holdings ξεκινούν συνεργασία σε ένα ανώνυμο “επιστημονικό έργο στην Ουκρανία”.

2014 – Τα Metabiota, Global Viral και Black & Veatch Special Projects ξεκινούν την πλήρη συνεργασία στα πλαίσια των προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

20142016 – Υλοποίηση συμβάσεων Metabiota και Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου 300.000 $ στην Ουκρανία.

2016 – Η πολίτης των ΗΠΑ Ulana Nadia Suprun, απόγονος Ουκρανών Ναζί, διορίζεται Υπουργός Υγείας της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας επεκτείνεται σημαντικά.

2016 – ξέσπασμα γρίπης των χοίρων μεταξύ του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας που φρουρεί βιοεργαστήριο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. 20 νεκροί. Το περιστατικό αποσιωπάται.

2016 – Ο πρώην Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Andrew Weber διορίζεται επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων συνεργασιών της Metabiota.

2016 – Η EcoHealth Alliance, η δομή του ιδρυτή του Global Viral Nathan Wolfe, ασχολείται με τη μελέτη των κορονοϊών που μεταδίδονται από νυχτερίδες στο ερευνητικό κέντρο σε ένα εργαστήριο της Γουχάν, στην Κίνα.

2016 – Η DTRA και το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας επεκτείνουν τη σύμβαση αφού λάβουν έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

2019 – Η πανδημία του κορονοϊού της μεταλλαγμένης νυχτερίδας COVID-19 ξεκινά με ένα ξέσπασμα στη Γουχάν.

24 Φεβρουαρίου 2022 – έναρξη της ειδικής επιχείρησης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

24-25 Φεβρουαρίου 2022 – ταχεία εξάλειψη στελεχών σε βιοεργαστήρια στην Ουκρανία.

8 Μαρτίου 2022 – Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland αναγνωρίζει ανοιχτά την ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σε παθογόνα.

Recommended For You

About the Author: efoni