Ζαν Λικ Γκοντάρ: Έκανε υποβοηθούμενη ευθανασία

O Ζαν Λικ Γκοντάρ κατέφυγε σε υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία. «Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό γι’ αυτόν να γίνει γνωστό», δήλωσε ο Πατρίκ Ζανερέτ, δικηγόρος της οικογένειας του «πατέρα» της Νουβέλ Βαγκ του κινηματογράφου.

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του Ζαν Λικ Γκοντάρ σε ηλικία 91 ετών, γινόταν επίσης γνωστό ότι ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ο Γκοντάρ κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία, σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης», εξήγησε ο Πατρίκ Ζανερέτ, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation.

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο κοντά στην οικογένεια, αλλά δεν κατονομάζεται. «Πήρε λοιπόν την απόφαση να τελειώνει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό», πρόσθεσε.

Ζαν Λικ Γκοντάρ: Γιατί στην Ελβετία

Στην Ελβετία υπάρχουν διάφορες μορφές ευθανασίας, όπως η παθητική και η υποβοηθούμενη. Η γνωστότερη είναι η υποβοηθούμενη, η οποία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θεωρητικά, εκείνος που «ωθούμενος από εγωιστικά κίνητρα» παρέχει βοήθεια σε άλλον για να βάλει τέλος στη ζωή του –για παράδειγμα, δίνοντάς του μια θανατηφόρα ουσία– τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Exit παρέχουν βοήθεια στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να μπορεί να τους καταλογιστεί «εγωιστικό κίνητρο».

Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, από 187 το 2003 σε 965 το 2015, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μειώθηκαν ελαφρά το 2016, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι.

Το 2014, στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, ο Γκοντάρ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της δημόσιας ελβετικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) αν θα σκεφτόταν ποτέ να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία. Η απάντηση ήταν καταφατική: «Ναι, αλλά προς το παρόν» αυτός ο θάνατος κατ’ επιλογή «είναι ακόμη πολύ δύσκολος», δήλωσε τότε.

Recommended For You

About the Author: efoni