Εύα Καϊλή: Εξελέγη αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για πρώτη φορά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη 5άδα. Ετσι, η Εύα Καϊλή ενισχύει την ελληνική παρουσία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι 9 από τις 14 θέσεις ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος από το 2014, Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί και η τύχη του θα εξαρτηθεί στον δεύτερο γύρο.

Η Εύα Καϊλή πέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί με εντυπωσιακή άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της ευρωβουλής, όπως την μέχρι τώρα Γερμανίδα αντιπρόεδρο, Καταρίνα Μπάρλει, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στη χώρα της. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου (μετά το Λαϊκό Κόμμα) και η Ισπανίδα πρόεδρός της, αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφό τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ των μόλις δύο ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.

Η Εύα Καϊλή κατάφερε να κερδίσει την επιπλέον στήριξη συναδέλφων της άλλων χωρών και παρατάξεων απέναντι σε ισχυρές γεωγραφικές συμμαχίες. Στην εκλογή της συνετέλεσε η παραγωγική και έντονα δραστήρια παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωβουλή. Η βράβευσή της, το νομοθετικό της έργο που χαίρει ευρείας στήριξης και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστήμης και ΜΜΕ, όπως και η ιστορική συμφωνία που έκλεισε με τον ΟΟΣΑ για την διακοινοβουλευτική συνεργασία στην ΑΙ ΤΝ και την επίτευξη ενός κοινού ηθικού πλαισίου ανάπτυξης εφαρμογών, την ανέδειξε στους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς ευρωβουλευτές.

Πρόεδρος του δικτύου νέων ευρωβουλευτών ΕΕ40, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΣΤΟΑ, διοργανώνει μεγάλες συναντήσεις με καλεσμένους τους ισχυρότερους επιτρόπους, τον Γάλλο Μπρετόν, την Δανέζα Βεσταγκερ, τον δικό μας Μαργαρίτη Σχοινά, τον Μάριο Σέφκοβιτς, αλλά και νομπελίστες και διεθνείς προσωπικότητες, τον Στίβενσον Πίνκερ, την διάσημη Σοζανα Ζουμποφ, την Εσθερ Γουοζινσκι, τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Κρατσιο, ενώ ήταν καλεσμένη ανάμεσα σε 50 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο στο ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντσον Μπράνσον μαζί με τον ιδρυτή της Γκουγκλ, Σεργκει Μπριν, και άλλους γνωστούς. Εντυπωσιακό ήταν και το tweet υπέρ της υποψηφιότητας της Εύας Καϊλή από την γνωστή Μαριέτα Σαάκε παρότι ανήκε στην παράταξη του Μακρόν και διαπρέπει στον Στάνφορτ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Αναλυτικά η ψηφοφορία:

Ψηφίσαντες: 691
Λευκά ή άκυρα: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP – Αυστρία): 536
Pina Picerno (S&D – Ιταλία): 527
Pedro Silva Pereira (S&D – Πορτογαλία): 517
Ewa Kopacz (EPP – Πολωνία): 467
Εύα Καϊλή (S&D – Ελλάδα): 454
Evelyn Regner (S&D – Αυστρία): 434
Rainer Wieland (EPP – Γερμανία): 432
Katarina Barley (S&D – Γερμανία): 426
Dita Charanzova (Renew – Τσεχία): 406

Recommended For You

About the Author: efoni