Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού.

Μετά από μια σειρά αναβολών της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες, που ανακοινώθηκε από πάρα πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, ο EMA αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως και να προχωρήσει σε νέα γνωμοδότηση. Αυτό είχαν ζητήσει και οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών που είχαν προχωρήσει σε αναστολή εμβολιασμών, με τον EMA να αποφαίνεται πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (18.03).

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών εμβολίων», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην οποία επικεφαλής ήταν η Δρ. Έμερ Κουκ.

«Πολλά κράτη-μέλη περιμένουν το αποτέλεσμα από αυτή την επισκόπηση ασφαλείας και μας έχουν δείξει ότι αυτό που κάνει ο ΕΜΑ από επιστημονική σκοπιά είναι πολύ σημαντικό για να λάβουν μια απόφαση έτσι ώστε να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς», σχολίασε η Δρ. Έμερ Κουκ.

Ο ΕΜΑ υπογράμμισε πως θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους, διασφαλίζοντας ότι συμπεριλαμβάνονται στις πληροφορίες που συνδέονται με τα προϊόντα της AstraZeneca. Όπως αναφέρθηκε, 7 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τη χρήση σε άλλες χώρες.

«Αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την προστασία του πληθυσμού», τονίστηκε.

Από την πλευρά της, η Σαμπίν Στράους, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου κινδύνων του ΕΜΑ υποστήριξε πως ο ίδιος ο κορονοϊός μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Recommended For You

About the Author: efoni