Ευλογιά των πιθήκων: 82 τα κρούσματα στη χώρα μας

Κατά δύο κρούσματα αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2022, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 82. Είναι όλοι άνδρες, από 19 έως 61 ετών και διάμεση ηλικία τα 37 έτη. Από αυτούς, οι 23 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Συνολικά, στην Ευρώπη, από τον Μάιο του 2022, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2022, καταγράφηκαν 24.833 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες. Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Recommended For You

About the Author: efoni