Ευθύμης Λέκκας: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα»

Η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα που συνεχίζεται από το καλοκαίρι προβληματίζει τους ειδικούς που δεν αποκλείουν μεγάλο σεισμό στην περιοχή.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1700 δονήσεις στη Θήβα, με μεγαλύτερη τα 4,3 Ρίχτερ ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 950 σεισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ζήτησε από τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να προληφθούν τυχόν αδυναμίες που εμφανίστηκαν στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Λέκκας: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο LIVE NEWS ο κ. Λέκκας τόνισε πως δεν θα πρέπει να συνδέεται το ρήγμα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων με το ρήγμα της Θήβας. «Το ρήγμα της Θήβας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα άλλα δύο ρήγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να κάνουμε στη Θήβα με μια συστάδα ρηγμάτων, είναι πολλά μαζί, δεν είναι ένα και τα οποία δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Και τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή. «Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά υπάρχει υπαρκτή πιθανότητα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται όμως ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» κατέληξε.

 

Recommended For You

About the Author: efoni