Εστίαση: Υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση της εστίασης, η μεγαλύτερη σύμβαση της χώρας που καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους.

Ειδικότερα η νέα σύμβαση που υπεγράφη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, τη ΓΣΕΒΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς της εστίασης προβλέπει αυξήσεις 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2014.

Ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται στα 815 ευρώ μεικτά, ο υψηλότερος ( του αρχιμάγειρα στα 1.017) ευρώ ενώ προστέθηκε και μια επιπλέον κλίμακα του υπαλλήλου γενικών καθηκόντων ο οποίος θα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5ημερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ημερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την 6η ημέρα, θα υπάρχει έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «στην νέα σύμβαση προβλέπεται επίσης διατήρηση όλων των επιδομάτων, διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς, αύξηση στον βασικό μισθό και πρόγραμμα σίτισης. Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική».

Πώς καθορίζονται οι αμοιβές στον κλάδο

Με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

Για το μάγειρα Α’, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

Για το μάγειρα Β’ και για το μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

kladiki_estiasi1
Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

kladiki_estiasi2

Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τους νέους βασικούς μηνιαίους μισθούς, τα επιδόματα και τις αμοιβές των σερβιτόρων ΕΔΩ

Recommended For You

About the Author: efoni