Επίσκεψη Πέτσα-Γιασημάκη στις πρώην φυλακές Ωρωπού: «Ένας τόπος καταπίεσης γίνεται τόπος μνήμης και ανάπτυξης»

Τις πρώην φυλακές Ωρωπού, έναν χώρο ταυτόσημο με τους αγώνες για τη Δημοκρατία όπου φυλακίστηκαν δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι στα χρόνια της δικτατορίας, επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο χώρος παραχωρήθηκε, πέρυσι, στον δήμο Ωρωπού -εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα σαράντα έξι χρόνων της τοπικής κοινωνίας- με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, έντεκα μήνες μετά, η κυβερνητική δέσμευση υλοποιείται με την ένταξη της πρώτης φάσης ανάπλασης του ιστορικού χώρου των παλαιών φυλακών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ωρωπού, κ. Γεώργιο Γιασημάκη, ο κ. Πέτσας ξεναγήθηκε στον χώρο που έχει χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής σημασίας και επισκέφθηκε το κελί, όπου φυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Πριν από περίπου έντεκα μήνες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε από εδώ ότι ένας τόπος καταπίεσης θα γίνει τόπος μνήμης και ανάπτυξης. Έντεκα μήνες μετά, βρισκόμαστε ξανά στον ιστορικό αυτό χώρο, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών -σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων- προκειμένου να έχουμε την ανάπλαση των ιστορικών κτηρίων, τη σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το σήμερα και ταυτόχρονα για να δώσουμε το μήνυμα ότι όλα όσα ονειρεύονταν κάποιοι, εδώ και σαράντα επτά χρόνια, είμαστε εδώ για να τα υλοποιούμε», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Η ταυτότητα του νέου Κέντρου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 15 στρέμματα των παλαιών εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Ωρωπού, προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις. Στον χώρο, θα λειτουργήσει -μεταξύ άλλων- Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, όπου θα εξιστορούνται οι αγώνες για τη Δημοκρατία.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας πρωτοβουλίες που όχι μόνο συνδέουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, ενδυναμώνοντας το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά καλλιεργούν ταυτόχρονα και μία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Είμαστε σήμερα, εδώ, αποδεικνύοντας ότι δεν μένουμε μόνο σε μία διακήρυξη ή μία ωραία φωτογραφία. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να απεικονίζουμε, στην πράξη, τις προθέσεις μας με έργα. Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών αφορά στην ανάπλαση μίας περιοχής, η οποία δεν θα δοθεί μόνο στους δημότες του Ωρωπού, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες και σε όλους όσοι θέλουν, πραγματικά, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαστε, πάντα, δίπλα σας προκειμένου να στηρίζουμε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο έχετε για τους δημότες σας, για να κάνουμε -όπως συνηθίζουμε να λέμε- την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ωρωπού για θεσμικά ζητήματα, αλλά και για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του δήμου, με έμφαση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Recommended For You

About the Author: efoni