Επίδομα ανεργίας: Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Ανατροπές στο επίδομα ανεργίας μελετά το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπονται αλλαγές που θα αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησής του, αλλά και στα ποσά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις. Το διάστημα που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και το ύψους του μισθού του.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, να ενισχυθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Στο νέο αυξημένο επίδομα αναμένεται να ενσωματωθεί το επίδομα των 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του 2024 σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι το επίδομα να απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη

Το «σταθερό»: Θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το ύψος του θα εξαρτάται από τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

Το «μεταβλητό»: Το οποίο θα δίνεται για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο και σε εκείνους που έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και το επίδομα θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία του δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του.

Επιπλέον παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες όπως π.χ δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις και για μονογονεϊκές οικογένειες.

Παράλληλα εξετάζονται τα σενάρια

Σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον κατώτατο μισθό.

Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας και του ποσού στους 24 μήνες με κριτήριο τον χρόνο ασφάλισης. Αυξημένο τους πρώτους 4 μήνες και σταδιακή μείωση. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η αύξηση του επιδόματος σε όλους όσοι ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον επί 4ετία.

Θέσπιση υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση.

Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για τη λήψη του επιδόματος από τους εποχικά εργαζόμενους.

Καταβολή μειωμένου επιδόματος ανεργίας σε εκείνους που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Recommended For You

About the Author: efoni