Ενστάσεις για τη «στρατηγική επένδυση» του Project Voula

Σε μετωπική σύγκρουση με τη δημοτική αρχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης οδηγείται το επενδυτικό όχημα VHPH Properties των Hines και Henderson Park με αφορμή τον σχεδιασμό του για το Project Voula, οικιστική – τουριστική επένδυση, προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, σε έκταση 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη ή αλλιώς «Εφοπλιστικά», που αγόρασε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη, έναντι 43 εκατ. ευρώ.

Η προαναφερόμενη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, έχει καταθέσει ήδη μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία εμμέσως αφορά το συγκεκριμένο οικιστικό και σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζει δεύτερη, κατά της απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, για τον χαρακτηρισμό του ως «στρατηγική επένδυση».

 

Ο συντελεστής δόμησης

Έχει προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έπειτα από τεχνική μελέτη τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Δόμησης για μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Project Voula από 0,6 σε 0,3 η οποία θα περάσει στο υπό ολοκλήρωση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ).

Σε εφαρμογή της απόφασής του αυτής ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και αναστολή οικοδομικών εργασιών για τα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα.
Στο αίτημά του αυτό δεν έλαβε απάντηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 90 ημερών και αυτό είναι το αντικείμενο της πρώτης προσφυγής του στο ΣτΕ (παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας).

Το επιχείρημα

Η δημοτική αρχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης θεωρεί ότι το Project Voula δεν δύναται να υπαχθεί στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4608/2019, όπως αυτός ισχύει, και να προχωρήσει με τη διαδικασία fast track, διότι δεν συνιστά στρατηγική επένδυση, ενώ υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες χρήσεις (τουριστική κατοικία) δεν προβλέπονται ευθέως από το υφιστάμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Το επιχείρημα του δήμου είναι ότι το προτεινόμενο επενδυτικό έργο έρχεται σε αντίθεση με το πολεοδομικό κεκτημένο, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και τη φέρουσα οικιστική ικανότητα της περιοχής.

Hines και Henderson Park

Σημειώνεται ότι Hines και Henderson Park πραγματοποίησαν την πρώτη τους επένδυση στην Ελλάδα το 2017 με την αγορά του πρώην Athens Ledra σήμερα Grand Hyatt στη Λεωφόρο Συγγρού. Σε συνεργασία έχουν αποκτήσει επίσης χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Η Hines αναφέρει ότι στην Ελλάδα διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αξίας 486 εκατ. δολ. ΗΠΑ και εκτός από το Grand Hyatt στην ιστοσελίδα της περιλαμβάνει κτήριο 2.000 τ.μ. επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αξιολόγηση από το Enterprise Greece

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου των Hines και Henderson Park από το Enterprise Greece, πάντως, το έργο ακολουθεί τον υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας κ.λπ.). Όπως αναφέρει o προαναφερόμενος δημόσιος φορέας, το εν λόγω έργο θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις και συνολικά θα περιλαμβάνει 250 – 350 διαμερίσματα και κατοικίες, γυμναστήρια, πισίνες, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Όπως προστίθεται από το Enterprise Greece, «το μοναδικό μέγεθος και η δυνατότητα οικοδόμησης επιτρέπουν ένα συνεκτικό γενικό σχέδιο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα, ένας σπάνιος τύπος ελληνικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στη διεθνή αγορά ακινήτων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ωστόσο δεν έγινε δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με το αίτημά του για παραχώρηση στον δήμο τμήματος της έκτασης για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και αστικού άλσους.

Πηγη: naftemporiki.gr

Recommended For You

About the Author: efoni