Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ενισχυτική δόση μελετούν οι επιστήμονες

Την πιθανότητα να χρειαστεί ενισχυτική δόση με κάποιο mRNA εμβόλιο ( Pfizer ή Moderna) για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εξετάζουν λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί στις ΗΠΑ υπό το φόβο της εξάπλωσης, διεθνώς, της υπερ μεταδοτικής και πιθανώς πιο επικίνδυνης μετάλλαξης «Δέλτα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν, ότι οι ίδιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μια έξτρα δόση, παρότι που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά για το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Πάντως μερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής «Δέλτα» το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα.

Βρετανικές μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει μία κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και τα στοιχεία αναμένονται τον Σεπτέμβριο, συνιστώντας πάντως αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του NIAID Τζον Μπέιτζελ, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην «Δέλτα», αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και ελλείψει στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

Με πληροφορίες από Reuters

Recommended For You

About the Author: efoni