Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Στις 27 Δεκεμβρίου σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία» ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία».

Υπενθυμίζεται ότι 27 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις τρεις ημερομηνίες που ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έναρξη των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα αναμένεται, βάσει των τελευταίων στοιχείων, να λάβει περί τα 300.000 εμβόλια των Pfizer/BionTech στην πρώτη παρτίδα που θα παραλάβει.

Αυτό που εκκρεμεί για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι η έγκριση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως» και για το εμβόλιο της Moderna.

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν την Πέμπτη (17/12) τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Recommended For You

About the Author: efoni