Εμβολιασμός: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα με αυτό του κορονοϊού

Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν  για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για τον ιό της γρίπης, επισημαίνοντας πως υπάρχει ανησυχία για την αλληλεπίδραση της γρίπης και της Covid. H ίδια ανέφερε πως πέρυσι με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού δεν κατεγράφησαν πολλά περιστατικά, ενώ σημείωσε πως το εμβόλιο για τη γρίπη κάθε χρόνο είναι διαφορετικό εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού. «Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα είναι τετραδύναμα εμβόλια».

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως όλοι οι φορείς τονίζουν πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού ή του πνευμονιόκοκου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμούς.

Άτομα ασυμπτωματικά θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά εάν είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ συμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους.

Αναφερόμενη στον ιό της γρίπης και την Covid, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι διαφορετικές λοιμώξεις και το ένα εμβόλιο δεν καλύπτει το άλλο.

Το 58,7% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12.235.000 εμβολιασμοί και 6.165.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (58,7% του γενικού πληθυσμού και 68% του ενήλικου πληθυσμού).

Όπως επεσήμανε ο γ.γ. του υπ. Υγείας τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί 50.000 ραντεβού για την 1η δόση.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, 46.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού.

Υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε:

  • Μύκονο
  • Θήρα
  • Μήλο
  • Βόρειο τομέα Αθηνών
  • Νότιο τομέας Αθηνών
  • Πειραιά
  • Θεσπρωτία
  • Ηράκλειο

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους την Τετάρτη θα ανακοινωθούν νέα μέτρα προς την «κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους.

Recommended For You

About the Author: efoni