Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας σε Δημόσιο και δήμους

Με την πανδημία να εμφανίζεται για άλλη μια φορά σε απειλητική έξαρση, η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επανέρχεται ως ένα μέσο ανάσχεσης του ιού. «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας αποτελεί μια επιλογή η οποία παραμένει στο τραπέζι και εξετάζεται», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση. Βεβαίως, προσθέτει ότι η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, ενώ αναφέρει ότι η αύξηση που καταγράφεται στους εμβολιασμούς το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που σαφώς συνεκτιμάται. Οσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι αγγίζει το 80%, αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, κάτι που χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό, ενώ παράλληλα ένα ποσοστό 20% των δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθεί να τηλεργάζεται.

Την ίδια στιγμή, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υπαλλήλους των δήμων οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με κόσμο τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο προφύλαξης για τη δική τους υγεία. Καλεί επίσης τους δημάρχους να δώσουν μάχη για τους εμβολιασμούς μιλώντας στους πολίτες, καθώς έχουν επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. «Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμών στους υπαλλήλους των δήμων που διαθέτει η ΚΕΔΕ και τα οποία έχει αποστείλει στους δήμους, το 30% δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, δηλαδή 34.029 υπάλληλοι σε σύνολο 108.913 εργαζομένων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού των δημοτικών υπαλλήλων διαφέρουν πολύ από δήμο σε δήμο και χαρακτηριστικά χαμηλά παρουσιάζονται σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης, όπου αντίστοιχα καταγράφονται και περισσότερα κρούσματα.

Recommended For You

About the Author: efoni