Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος: Kαλεί σε επαγρύπνηση τους γιατρούς για την ηπατίτιδα σε παιδιά

Σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία καλεί τους παιδιάτρους η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, από την ενημέρωση που έχει από τον ΕΟΔΥ, έως τα μέσα Απριλίου δεν είχε αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας.

«Εντούτοις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, δύο παιδιά με συμπτώματα ηπατίτιδας εξετάζονταν από τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Παίδων. Στην περίπτωση που οι εξετάσεις δεν δείξουν σαφή αίτια για την εκδήλωση της ηπατίτιδας, θα δηλωθούν ως ύποπτα για αυτό το νέο κλινικό σύνδρομο. Πάντως, υπάρχουν αρκετά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος.

Η ηπατίτιδα είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά είτε μέσω τροφών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης και τρανσαμινάσες ορού >500 IU/L.

 

Recommended For You

About the Author: efoni