ΕΚΤ: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις

Την πρώτη «παύση» έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας το εκτελεστικό συμβούλιο συνεδρίασε στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο διαδοχικών αυξήσεων, αποφάσισαν να αφήσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της περαιτέρω επιβράδυνσης του ετήσιου πληθωρισμού (4,3% τον Οκτώβριο από 5,2% τον Σεπτέμβριο), αλλά και της επιδείνωσης των προοπτικών στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο.

Παρ΄ όλα αυτά δεν αναμένεται μια ουσιώδη αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει στον στόχο του 2% πριν το 2025.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση στα επιτόκια θα επέλθει τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Βέβαια, όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν σε περίπτωση μιας σοβαρής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ή άλλων αστάθμητων παραγόντων.

Recommended For You

About the Author: efoni