Εκλογές 2023: Τα «κάστρα» των κομμάτων

Σε Λακωνία (47,7%), Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (47,47%), Α΄ Πειραιώς (47,23%), Κυκλάδες (47,1%) και Δωδεκάνησα (47%) σημείωσε η Νέα Δημοκρατία τις υψηλότερες επιδόσεις της στις χθεσινές εκλογές που της έδωσαν, χάρη στην ενισχυμένη αναλογική, την αυτοδυναμία με περίπου τα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του Μαΐου (40,52% και 158 έδρες).

Επίσης, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξησή της στη Ροδόπη και στην Aρτα (+1,5%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στην Ξάνθη (-5,9%), στα Γρεβενά (-4,5%) και στην Ευρυτανία (-3,8%).

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται έτι περαιτέρω, χάνοντας λίγο περισσότερο από 2% (17,8% έναντι 20% τον Μάιο). Το υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη Ροδόπη (τη μόνη από τις περιφέρειες όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε έναν χάρτη που βάφτηκε και πάλι γαλάζιος), στην Aρτα (28,9%) και στην Ξάνθη (28,7%), ενώ το χαμηλότερο στη Χίο (10,5%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αύξηση μόνο στην Ξάνθη (+2,1%) και στη Ροδόπη (+0,8%). Τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου τη σημείωσε στην Κεφαλονιά (-6,4%), στην Καστοριά (-4,4%) και στην Αιτωλοακαρνανία (-4,2%).

Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μικρή αύξηση, αγγίζοντας το 11,9%. Πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά του στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο), ενώ τα χαμηλότερα στην Α΄ Πειραιώς, Α΄ Αθηνών, στον Β1 Βόρειο Τομέα και στη Β΄ Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ είχε καταλάβει τη 2η θέση σε 6 εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε αυτές τις εκλογές πέρασε στη δεύτερη θέση σε 10 εκλογικές περιφέρειες.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιφέρειες δείχνει μια δυναμική, αλλά από την άλλη η νίκη του οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε κάποιες περιφέρειες διατήρησε τη 2η θέση παρότι τα ποσοστά του έπεσαν, όπως στη Δράμα, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ήταν 2ο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου στις περιφέρειες Δράμας καταγράφοντας ποσοστό 16,93%, και Κιλκίς, με ποσοστό 17,34%.

Στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του Μαΐου κινήθηκε και το ΚΚΕ, με ποσοστό 7,6%. Τα υψηλότερα ποσοστά του τα σημείωσε στη Σάμο, τη μόνη εκλογική περιφέρεια όπου βρέθηκε στη δεύτερη θέση (με 18,1%), στη Λέσβο και στην Κεφαλονιά.

Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά τα σημείωσε σε Ροδόπη, Ξάνθη, Πέλλα και Εβρο, όπου συγκέντρωσε κάτω από 4%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υπέστη νέα καθίζηση και παρά τις καταγγελίες περί ανάμειξης του τουρκικού προξενείου, παρέμεινε πρώτος στη Ροδόπη.

Με στήριξη Κασιδιάρη

Πέμπτη δύναμη στη Βουλή αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες, στο οποίο δήλωσε τη στήριξή του από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη B΄ Δυτική Αττική (7,6%), Λακωνία (7,4%), Δράμα και Μεσσηνία (6%). Μάλιστα οι Σπαρτιάτες αναδείχθηκαν τέταρτο κόμμα σε Λακωνία, Δωδεκάνησα, Κορινθία, Αργολίδα και Ξάνθη.

Μικρή μείωση σημείωσε η Ελληνική Λύση με 4,4%, με τα υψηλότερα ποσοστά της στον Εβρο (8,8%) και στην Ημαθία (8,2%) και τα χαμηλότερα στη Λευκάδα, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο (περίπου 2%).

Ο έτερος νεοεισερχόμενος στη Βουλή είναι η επίσης ακροδεξιών θέσεων Νίκη, με 3,75%. Το κόμμα συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Πιερία (9,5%), στην Πέλλα (7,3%) και στο Κιλκίς (6,7%) και τα χαμηλότερα στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα (1,7%).

Τέλος οριακά νεοεισερχόμενη είναι και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, με υψηλότερο ποσοστό στην Κέρκυρα (6,3%), στη Β΄ Πειραιώς και στην Α΄ Θεσσαλονίκης (4,4%) και χαμηλότερο στη Ροδόπη (1,3%).

Recommended For You

About the Author: efoni