Δυτική Αττική: Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα σε δάσος που έχει το μέγεθος της Πάρου

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη δυτική Αττική δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις από το μεσημέρι της Πέμπτης στη θέση Καραούλι και στην Αγία Σωτήρα.

Ενώ μέχρι το μεσημέρι η εικόνα στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μάνδρα και των γύρω περιοχών ήταν καλή χωρίς ενεργά μέτωπα, ξαφνικά η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης για τέσσερις περιοχές:

  • Άγιος Σωτήρας
  • Παλαιοκούνδουρα
  • Πανόραμα Μάνδρας
  • Παλαιοχώρι
112

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης για:

  • Οινόη
  • Άγιο Ιωάννη Κορακά
  • Άγιο Παντελεήμονα
  • Κιάφα
εκκενωση
korakas
oinoi

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού πριν πέσει το σκοτάδι και αποσυρθούν.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες, μαζί με τους εθελοντές, προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές και τα μέτωπα που συνεχώς ξεπηδούν λόγω των ανέμων, αλλά και να σώσουν όσες περιουσίες οι φλόγες «καταπίνουν» στο πέρασμά τους.

Το δάσος φτάνει σε μέγεθος την Πάρο

Πηγές από την Πυροσβεστική κάνουν λόγω για μια τεράστια έκταση δάσους στην οποία κινείται η πυρκαγιά, από τη Μάνδρα έως την Οινόη, η οποία φτάνει σε μέγεθος το νησί της Πάρου, σύμφωνα με το MEGA.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 22 εναέρια μέσα, τα οποία θα αποσυρθούν μόλις πέσει το σκοτάδι, με τους κατοίκους ωστόσο να μιλούν για πολύ μικρότερο αριθμό.

Στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Κάτοικος που βρισκόταν στην Αγία Σωτήρα και με ένα πλαστικό λάστιχο και έβρεχε τον σπίτι του ρώτησε αγανακτισμένος στην κάμερα του ΣΚΑΙ: «Πού είναι η Πυροσβεστική;». Στο σημείο βρέθηκε ένα πυροσβεστικό και σύμφωνα με τον κάτοικο «δεν έχει νερό».

Ακόμα ένας ηλικιωμένος βρέθηκε στην οροφή του σπιτιού του στην Αγία Σωτήρα για να το σώσει βρέχοντάς το με λάστιχο.

Πυροσβέστες του έλεγαν «σε παρακαλώ, σε ικετεύω κατέβα». Μετά από προσπάθειες ο ηλικιωμένος κατέβηκε.

«79 χρόνια περιμένω νερό, η περιοχή δεν έχει νερό! Έρχονται δήμαρχοι και λένε πως θα φέρουν νερό. Να γ…. να τελειώσει!», είπε ο ηλικιωμένος στον ΣΚΑΙ.

Recommended For You

About the Author: efoni