Δυσοίωνη πρόβλεψη Τσίοδρα: Ακόμα και 800 διασωληνωμένοι μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται η κατάσταση, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η χώρα. Τα κρούσματα παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, σε καθημερινή βάση, ενώ το ΕΣΥ λειτουργεί στα όριά του με τους διασωληνωμένους μέχρι και χθες να φτάνουν τους 594.

Παρ’ όλα αυτά οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν μια σταθεροποίηση, η οποία όμως είναι εύθραυστη, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, αλλά και για το γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε στις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων οι μετακινήσεις -εμβολιασμένων και μη- θα γίνουν ακόμη πιο έντονες.

Σημειώνεται ότι από Δευτέρα (22/11), θα ισχύσουν νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια σε κλειστούς χώρους και σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ θα κάνουν γιορτές στο… σπίτι. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «φρένο» στις μεταδόσεις και να αποφύγει ένα καθολικό lockdown.

Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι σταθερά στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800. Υπάρχει, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και δεν θα φτάσουμε αυτό το νούμερο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

 

«Θα συνεχιστεί η κορύφωση. Σε περίπου δέκα ημέρες θα είμαστε πιο καλά από άποψη κρουσμάτων. Απαιτούνται όμως τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για το ΕΣΥ. Είναι ένας αγώνας δρόμου η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», αναφέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια την Τετάρτη ήταν 91,33%, με Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία να έχουν φτάσει το… ταβάνι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες ή να επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Recommended For You

About the Author: efoni