Δραματική συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Όλα τα νέα μέτρα που έχουν κλειδώσει

Μαραθώνια ήταν συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων. Η προγραμματισμένη για τις 18.00 ενημέρωση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η λύση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική τα Σαββατοκύριακα φαίνεται να «κλειδώνει» παρότι δεν συγκεντρώνει ομόφωνη αποδοχή στους κόλπους επιστημόνων και κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα παρασυρθεί και το ωράριο των καταστημάτων που θα κλείνουν στις 5 μ.μ.

 

Φθίνουσες ήταν επίσης οι πιθανότητες διατήρησης του click inside στην αγορά, με την καθολική επαναφορά της μεθόδου του click away να δείχνει το επικρατέστερο σενάριο για το λιανεμπόριο.

Τέλος, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται «σκληρό» lockdown στην Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Νεότερες πληροφορίες βάσει και της εισήγησης των λοιμωξιολόγων ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται τελικά στην επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Τις καθημερινές, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά με λειτουργία όμως μόνο μέσω click away.

Tα κομμωτήρια θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά μόνο τις καθημερινές.

Σημειώνεται ότι από χθες, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, υπάρχει εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας με κλειστά Λύκεια –επίπεδο συναγερμού Β–, όπου ήδη βρίσκονται η Αττική και η Πάτρα.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/2/2021

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

– Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

– Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

– Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

– Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

– Ο δήμος Εορδαίας,

– ο δήμος Θηβαίων,

– ο δήμος Τανάγρας,

– ο δήμος Σπάρτης,

– ο δήμος Ζακύνθου,

– η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

– ο δήμος Ρεθύμνης

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

– ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

– ο δήμος Τεμπών.

Recommended For You

About the Author: efoni