Διευκρινίσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής για τον πασχαλινό στολισμό

Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε ο κ. Σγουρός, σχετικά με τον πασχαλινό στολισμό σε δρόμους της Περιφέρειας Αττικής, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα της εμπορικής αγοράς, μετά το πολύμηνο lockdownπου επιβλήθηκε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αποφάσισε με μια συμβολική ενέργεια, με τον πασχαλινό στολισμό να ενισχύσει το εορταστικό κλίμα και να τονώσει την αισιοδοξία των καταναλωτών, σε μια περίοδο που το γκρίζο κυριαρχεί στην καθημερινότητα όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, υλοποίησε μια νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να επιλεγεί ο στολισμός που τελικά τοποθετήθηκε. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή λύσεων που θα ήταν απολύτως ασφαλείς αλλά και ιδιαίτερες. Το γεγονός πως ακολουθήθηκε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του τελικού αναδόχου και δεν έγιναν νωρίτερα οι απαραίτητες διαδικασίες, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο ότι δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων αν η κυβέρνηση και οι επιστήμονες θα προχωρούσαν ή όχι στο άνοιγμα της αγοράς.

Όσον αφορά στο κόστος στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σγουρός, οι πασχαλινές παραστάσεις που επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν δεν ήταν φθηνές κατασκευές που κάποιος τις έφερε από την Κίνα, αλλά πασχαλινές παραστάσεις ειδικής κατασκευής, εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, επιδαπέδιες, τρισδιάστατες και με ιδιαίτερα σημαντικό μέγεθος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν ύψος περίπου 3,0 – 4,0 μέτρα, πλάτος 2,0 – 5,0 μ και βάθος 2,0 – 5,0 μέτρα. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας, από μια ελληνική επιχείρηση.

Οι κατασκευές αποτελούνται από ανεξίτηλη μοκέτα με UV δείκτη προστασίας σε διάφορα χρώματα, με led φωτοσωλήνα και κορδόνια με led λυχνίες διπλού χρώματος (ζεστό λευκό και ψυχρό λευκό), ώστε να δημιουργούν όλα μαζί ένα ιδιαίτερο οπτικό εφέ με χρωματικές εναλλαγές από ζεστό λευκό σε ψυχρό λευκό και αντίστροφα.

Οι κατασκευές είναι κατάλληλες για εξωτερική χρήση με βαθμό προστασίας από σκόνη και νερό ΙΡ66-68, και έχουν πιστοποίηση CE βάσει των προτύπων LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU και RoHS 2011/65/EU, τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρονικές-ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης προκειμένου να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, οι πασχαλινές παραστάσεις φέρουν και πιστοποίηση της διαδικασίας συγκόλλησης των επιμέρους τεμαχίων τους κατά ΕΝ ISO 9606-2:2004.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ήταν σύμφωνη με τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και οι πρόσθετοι όροι που ετέθησαν αφορούσαν κυρίως τη συμμόρφωση των υποψήφιων αναδόχων με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (ISO 9001:2015 ή ισοδύναμο), τα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2015 ή ισοδύναμο) και τα πρότυπα διαχείρισης συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ISO 45001:2018 ή ΕΛΟΤ 1801:2008 ή OHSAS18001:2007).

Επίσης απαιτήθηκε, προκειμένου να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα του υπό προμήθεια εξοπλισμού οι υποψήφιοι κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών (3) ετών να διαθέτουν στο προσωπικό τους (εργατικό ή διοικητικό προσωπικό) τουλάχιστον έναν πτυχιούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ή διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό (Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι).

Οι ανωτέρω δύο απαιτήσεις δεν ήταν καινοφανείς, αλλά ζητούνται σε όλα τα οδικά έργα τα οποία δημοπρατεί η Περιφέρεια Αττικής (οδοποιία, σηματοδότηση, διαχείριση κυκλοφορίας κοκ) κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχουν κι αυτές επίπτωση στο κόστος της παρέμβασης αλλά και στον αριθμό των υποψηφίων αναδόχων, που μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στα υψηλά standars που θέσαμε.

Σε κάθε περίπτωση , για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Αττικής ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες με απόλυτα διαφανή τρόπο, προχωρά σε μια δράση που στόχο έχει να ενισχύσει το θετικό κλίμα στην Αττική κατά την εορταστική περίοδο. Δίνει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, κόντρα στη μιζέρια και την καταστροφολογία μιας μικρής μειοψηφίας, ότι τα δύσκολα πέρασαν και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε όλοι μας υγιείς και πιο δυνατοί, στην παλιά μας καθημερινότητα.

Στα δύσκολα μείναμε ενωμένοι, αντιμετωπίσαμε με σχέδιο κι αποτελεσματικότητα τις συνέπειες της πανδημίας και τώρα είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα , για να πάμε όλοι μαζί την Αττική ψηλά.

Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών

Νικόλας Πέππας

 

Recommended For You

About the Author: efoni