Δημόσιο: Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τα κενά της «Όμικρον»

Τη δημιουργία ενός έκτακτου Plan B εργασίας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κορoνοϊού σε συγκεκριμένη υπηρεσία, ζητεί άμεσα με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών από όλους τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Το συγκεκριμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον και έχει αποσταλεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να αποδεκατιστούν από υπαλλήλους νευραλγικές για τη λειτουργία του Δημοσίου υπηρεσίες λόγω της αυξημένης διασποράς.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Οπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.

Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς υπαλλήλους, οπότε σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία, η οποία μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη λειτουργία της, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημαίνει, πάντως, ότι αυτή τη φορά το σταυρόλεξο είναι πιο εύκολο, καθώς ανάλογο έγγραφο είχε εκδοθεί και στις 16.3.2020, όταν φάνταζε πιθανό το σενάριο να χρειαστεί να «κλείσει» όλος ο δημόσιος τομέας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Επίσης, σε αυτή τη φάση οι ημέρες καραντίνας –και άρα αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για το Δημόσιο– είναι μόλις πέντε. Τον αριθμό των απαραίτητων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία θα αποφασίσει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και τι θεωρείται «κρίσιμη λειτουργία». Χαρακτηριστικά, τα ΚΕΠ θεωρούνται σαφώς υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν με λιγότερους υπαλλήλους για μερικές ημέρες εφόσον αρκετά πιστοποιητικά εκδίδονται πλέον διαδικτυακά.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς υπαλλήλους εν μέσω πανδημίας το τμήμα Πειθαρχικής Ευθύνης και Δεοντολογίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, οπότε σε περίπτωση κρουσμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο, ενώ επίσης το ανώτατο ποσοστό τηλεργασίας για το Δημόσιο –όπου αυτό είναι εφικτό– έχει καθοριστεί στο 50%.

Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να υπάρξει και στους δήμους. «Οι διοικητικές υπηρεσίες ενός δήμου μπορούν να λειτουργήσουν για λίγες ημέρες με λιγότερο προσωπικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπάλληλοι στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού ή στην αποκομιδή απορριμμάτων», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni