Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα ΝΔ με 12,9%- O Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος για καταλληλότερος πρωθυπουργό με ποσοστό 40%

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη φαίνεται πως παραμένει η ΝΔ, αν και η δυναμική της ακολουθεί πτωτική πορεία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview για την POLITIC.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, το κυβερνών κόμμα σημειώνει κάθε μήνα απώλεια μίας μονάδας (Δεκ. 2023 31,2% – Απρ. 2024 27,1%).

Ωστόσο, η ΝΔ εξακολουθεί να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη πολιτική δύναμη.

Την ίδια στιγμή, αποτυπώνεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται μεταξύ του 10% και του 13%.

Στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωεκλογές, προεξοφλείται οξυμένος ανταγωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καμφθούν οι όποιες εσωκομματικές αμφισβητήσεις.

Η Ελληνική Λύση συντηρεί το υψηλό ποσοστό της και, δεδομένης της περισσότερο αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά και της προοπτικής της διάλυσης των Σπαρτιατών, δεν αποκλείεται να καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποτύπωση με τα ποσοστά των κομμάτων που λαμβάνουν κάτω του 3% (ΜέΡΑ 25, Φωνή Λογικής, Δημοκράτες, Δημιουργία Κοινότητα Πολιτών), αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μετρήσιμη η δυναμική τους.

Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές
ΝΔ: 25% (από 24,7%)

ΣΥΡΙΖΑ: 14,5% (από 12,2%)

ΠΑΣΟΚ: 11,4% (από 10,5%)
ΚΚΕ: 6,2% (από 6%)
Ελληνική Λύση: 10,6% (από 10,2%)

Νέα Αριστερά: 4,2% (από 3,9%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2,1%)
Σπαρτιάτες: 1,1% (από 1,5%)
Νίκη: 3,9% (από 4,2%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 9,9% (από 15,1%).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

evroeklogew2
evr222

Εκτίμηση εθνικών εκλογών

Στο 12,9% κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από το 16,3% της προηγούμενης έρευνας, όσον αφορά στις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί από το 28,5% στο 27,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει από το 12,2% στο 14,2%. Μικρή άνοδο σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ, από το 10,5% στο 11,5%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά.

ethnikes

Κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Mε ποσοστό 40% (από το 41% του προηγούμενου μήνα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% (από το 14% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%.

Αξιοσημείωτο είναι πως, για πρώτη φορά, το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του Κ. Μητσοτάκη (40%), με όποιους κινδύνους μπορεί να ελλοχεύουν για την πολιτική όταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι ο «Κανένας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καρτέλα σύμφωνα με την οποία, κατά την εκτίμηση των πολιτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει περισσότερες πιθανότητες (28%) σε σύγκριση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη (18%), να κρατήσει τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων:
Μητσοτάκης: 37,1% (από 39,8%)
Κουτσούμπας: 32,4% (από 24,4%)
Κωνσταντοπούλου: 27,7% (από 17,1%)
Κασσελάκης: 26,9% (από 22,8%)
Βελόπουλος: 19,6% (ίδιο)
Ανδρουλάκης: 19,4% (από 14,5%)
Νατσιός: 13,1% (από 11,9%)
Στίγκας: 5% (από 7%)

KATALIKOTHTASW

6 στους 10 δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαιτέρως καχύποπτοι ως προς τη δικαίωση που θα αποδοθεί και τη διαφάνεια που πλαισιώνει την υπόθεση των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα πολίτες (72%) πιστεύουν πως υπάρχει κάποια μορφή συγκάλυψης στη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ παράλληλα θεωρούν (70%) ότι μια ενδεχόμενη παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το βουλευτικό αξίωμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η υπόθεση των Τεμπών έχει επηρεάσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, με το 64% να δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ μόλις ένας/μία στους τρεις την εμπιστεύεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία», η πλειοψηφία των πολιτών (60%) είναι υπέρ της κατοχύρωσης.
Ωστόσο, ένας στους τρεις τίθεται ενάντια σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και ένας στους δέκα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Recommended For You

About the Author: efoni