Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει στην Αθήνα

Επιστρέφει από τις 25 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων, έχει επιβαρυνθεί. Ανέφερε επίσης ότι ο Δακτύλιος είναι ένα από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μελετά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων με την ονομασία «Ανάσα για την Αθήνα».

«Θα ανοίξει ο κύκλος του δακτυλίου»

Όπως είπε, μπορεί ο Δακτύλιος να είναι ξεπερασμένο μέτρο, αλλά θα εφαρμοστεί με διαφορετική λογική. Ανέφερε επιπλέον ότι ο νέος «καθαρός» Δακτύλιος βασίζεται στη λογική των μονών – ζυγών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εξαιρέσεις που ίσχυαν στο παρελθόν. Όπως είπε, οι μόνες εξαιρέσεις θα αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Επεσήμανε, δε, ότι έχει γίνει ήδη μελέτη για να αναπροσαρμοστούν τα όρια του Δακτυλίου. Όπως διευκρίνισε, θα «ανοίξει» ο κύκλος του Δακτυλίου.

Αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας

Στα άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, θα περιλαμβάνεται επίσης η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων.

Την επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας είχε υποστηρίξει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τα όρια του Δακτυλίου

Σύμφωνα με το μέτρο του μικρού δακτυλίου, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

  • Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

 

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Το μέτρο του δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.

Το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Recommended For You

About the Author: efoni