Δήμος Φυλής: Τίμησε και φέτος στη Χασιά τα 18 θύματα της Γερμανικής θηριωδίας

Δήμος Φυλή

Δήμος Φυλής: Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των δολοφονηθέντων άμαχων, Χασιωτών και Λιοσωτών, από συνεργάτες των Γερμανών, τελέστηκε σήμερα, ανήμερα της θυσίας τους, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής, παρουσία της Αντιδημάρχου Φυλής Ελένης Λιάκου, του Αντιδημάρχου Εσόδων Γιώργου Αβράμη και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύση Βλάχου.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε στη μια το μεσημέρι ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής πατέρας Δημήτριος Παναγακόπουλος Αμέσως μετά την λιτή τελετή η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύσης Βλάχος κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο των άδικα πεσόντων. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση για τον Διονύση Βλάχο καθώς η μητέρα του -παρότι ήταν ανήλικη- είχε συμπεριληφθεί στην λίστα των ανθρώπων προς εκτέλεση που ετοίμασαν οι δοσίλογοι και εξαιρέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Μετά το τέλος του μνημόσυνου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ 18 Χασιώτες και Λιοσιώτες, ως αντίποινα για την επίθεση που έκαναν αντάρτες στην είσοδο του χωριού στις 23 Αυγούστου 1944, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού οχήματος και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου σφοδρή επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

Recommended For You

About the Author: efoni