Δήμος Σαρωνικού: Ώρα για συλλογική δράση

Με ουσιαστικό τρόπο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Σαρωνικού, καθώς το Σάββατο 5 Ιουνίου διοργάνωσε παράκτιο καθαρισμό στην παραλία Γλύστρα Λαγονησίου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Εθελοντές της οργάνωσης, με την έμπρακτη συνδρομή της δημοτικής αρχής, περισυνέλλεξαν αρκετούς επαναχρησιμοποιούμενους σάκους απορριμμάτων, γεμάτους αποτσίγαρα, πλαστικά μιας χρήσης, σπασμένα είδη υγιεινής, και πάσης φύσεως αντικείμενα.
Στο πλαίσιο της δράσης ο δήμος διέθεσε ειδικό όχημα και προσωπικό για την αποκομιδή των συλλεχθέντων απορριμμάτων.
«Το δικαίωμα σε ένα καθαρό και υγιές Περιβάλλον, το δικαίωμα σ’ έναν βιώσιμο πλανήτη αποτελεί υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε βαθμίδα της διοίκησης οφείλει να φροντίζει γι’ αυτό. Αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά οφείλει να φροντίζει γι’ αυτό. Στο δήμο Σαρωνικού έχουμε τη σπάνια τύχη αλλά και το χρέος να προστατεύουμε, στο βαθμό που μας επιτρέπεται, πάνω από 20χλμ ακτών» σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μετά τη δράση καθαρισμού. Και υπογράμμισε «Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης του οικοσυστήματος στη Μεσόγειο. Ένας συνδυασμός χαλαρής εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων από τη μια και των προτύπων κατανάλωσης από την άλλη δημιουργούν υπερβολικές ποσότητες αποβλήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, υπολογίζεται ότι 730 τόνοι πλαστικών φτάνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε μέρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αντοχές του οικοσυστήματος τελειώνουν».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων, Βασίλης Μπούτσης, που εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στη σημερινή δράση καθαρισμού ευχαρίστησε την οργάνωση iSea και τους εθελοντές δηλώνοντας:
«Μία θάλασσα «ευχαριστώ»! Απευθύνουμε μια θάλασσα “ευχαριστώ“ τόσο ως δήμος όσο και εγώ προσωπικά στην iSea, αυτήν την καταπληκτική οργάνωση, με τους καταπληκτικούς ανθρώπους. Φυσικά και ανταποκριθήκαμε θετικά και βοηθήσαμε όπου χρειαζόταν, όταν μας έκαναν το αίτημα. Το έργο που προσφέρουν είναι τεράστιο. Και είναι καλή ευκαιρία να το γνωρίσουν όλοι, γιατί όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβαστούμε τη θάλασσά μας, τον βυθό της, την ζωή της. Την ζωή μας κατ΄ επέκταση.
Ας πάρουμε παράδειγμα από αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους κι ας αλλάξουμε όλοι τις συνήθειες μας. Δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο το κάνουμε εμείς με τις πράξεις μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημά μας. Όχι μόνο στα στενά όρια του δήμου μας. Παντού. Και το ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δημιουργεί συμβολισμούς ακόμα πιο ισχυρούς!».
Μήνυμα για τη σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος απηύθυνε και η οργάνωση iSea μετά την ολοκλήρωση της δράσης: «Το μήνυμα που θα θέλαμε να δώσουμε με αφορμή τη σημερινή ημέρα και τη δράση μας στο Λαγονήσι είναι η επιτακτική πλέον ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος πριν να είναι αργά!
Η παραλία Γλύστρα στο Λαγονήσι ήταν ακόμα μια περιοχή που τα αποτσίγαρα αποτέλεσαν το πολυπληθέστερο απόρριμμα αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αλληλεπίδραση των καθημερινών μας συνηθειών με το θαλάσσιο περιβάλλον”.

Recommended For You

About the Author: efoni