Δήμος Σαρωνικού: Αφιερωματική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Αφιερωματική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: «Ιχνηλατώντας τον Μεσογείτικο Επαναστατικό Αγώνα για την Απελευθέρωση της Αττικής».
Δευτέρα 21.06.2021, Κήπος Δημαρχιακού Μεγάρου, ώρα 20:30
Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι «Μέρες Πολιτισμού στον δήμο Σαρωνικού» ανοίγουν αυλαία δίνοντας χώρο στην τέχνη, στην ιστορική μνήμη, στην ψυχαγωγία. Η εκδήλωση «Ιχνηλατώντας τον Μεσογείτικο Επαναστατικό Αγώνα για την Απελευθέρωση της Αττικής» αποτελεί την εμβληματική έναρξη μιας σειράς ξεχωριστών επετειακών αφιερωμάτων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα ξεδιπλωθούν μέσα από ένα δυναμικό πολιτιστικό πρόγραμμα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021.
Στην πρώτη αυτή εκδήλωση που διοργανώνεται από τον δήμο Σαρωνικού, το νομικό πρόσωπο του δήμου «Αριστόδικος», και την Επιτροπή Πολιτισμού, καταξιωμένοι ομιλητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φιλόλογοι και σκαπανείς της ιστορικής έρευνας επιχειρούν να αναδείξουν την καίρια συμβολή των Μεσογειτών στην απελευθέρωση της Αθήνας. Πρόκειται για μια παράμετρο της Ελληνικής Επανάστασης που δεν έχει φωτιστεί επαρκώς, έχει ωστόσο βαρύνουσα σημασία στο πολυσύνθετο αφήγημα της Επανάστασης του 1821.
«Για εμάς η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση αποτελεί αφορμή για ιστορική έρευνα ανεξερεύνητων πτυχών του Αγώνα και ανάδειξή τους με σκοπό οι αγωνιστές της ελευθερίας, είτε απλοί χωρικοί της Αττικής είτε ονομαστοί οπλαρχηγοί, να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στη συλλογική συνείδηση. Έχουμε ήδη προτείνει στην επίσημη Πολιτεία την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημερομηνίας επίσημου εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας και αναμένουμε ανταπόκριση. Πεποίθησή μας είναι ότι ήρθε η στιγμή, ακριβώς 200 χρόνια μετά την ηρωική τους πράξη, να τους αποδώσουμε ένα μικρό μόνο μέρος της τιμής που τους αρμόζει και η επίσημη Πολιτεία, να αναγνωρίσει τις ηρωικές τους πράξει», τονίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για το 1821.
Και προσθέτει: «Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Σαρωνικού επιθυμεί να συμβάλει στη σύζευξη του τοπικού με το υπερτοπικό και στον ανοικτό δημόσιο διάλογο για θέματα που αφορούν στην κοινή συλλογική μας μνήμη».

Recommended For You

About the Author: efoni