Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού των ρεμάτων

Ξεκινά άμεσα από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου το πιλοτικό πρόγραμμα «ήπιου καθαρισμού των ρεμάτων» με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου και της Επιτροπής για το Βιώσιμο Περιβάλλον.

Η δράση εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους, για το θρυμματισμό και την απομάκρυνση της πυκνής βλάστησης, την απομάκρυνση φερτών υλικών, αλλά και ογκωδών σκουπιδιών που ορισμένοι συνεχίζουν να απορρίπτουν στα ρέματα.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, ρομποτικά μηχανήματα και οι ειδικοί συνεργάτες της «Επιτροπής για το Βιώσιμο Περιβάλλον» θα μπουν μέσα στο ρέμα για να καθαρίσουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τα πρανή και τους βιότοπους.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, θα ακολουθήσουν ειδικές φυτεύσεις στα πρανή που χρήζουν πρόσθετης προστασίας από τη διάβρωση.

Πιλοτικά η δράση θα γίνει στο ρέμα «Αγία Παρασκευή» της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας και θα καταγράψει πολύτιμα στοιχεία της προόδου των εργασιών, με στόχο να αποτελέσει μέθοδο που θα μπορέσει να υιοθετηθεί από την Περιφέρεια – η οποία έχει και την αρμοδιότητα – για τον μελλοντικό καθαρισμό των ρεμάτων.

Για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει προηγηθεί σειρά συσκέψεων μεταξύ του Δημάρχου Β. Μπουρνούς, του Αντιδημάρχου Α. Βασιλόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Αυγερινού, του Περιφ. Συμβούλου Θ. Κατσιγιάννη, του Δ/ντή Τεχνικών Έργων Αν. Αττικής Ι. Ασπρουλάκη, της Δημ. Συμβούλου Β. Βασιλικού, και του Αντιπροέδρου της επιτροπής κ. Δ. Καρασταμάτη.

Recommended For You

About the Author: efoni