Δήμος Κρωπίας: Το Μουσείο Υμηττού «Σπύρος Λέκκας» ενώνει, συσπειρώνει, συγκινεί, κινητοποιεί και πραγματοποιείται

Μια μαζική εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή ΕΚΠΑ- έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή στις 31.12.2019– και των οραμάτων του για τον αρχέγονο βουνό της Αττικής, τον  Υμηττό, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη  29  Σεπτεμβρίου 2021, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο πλ.Δεξαμενής στο Δήμο Κρωπίας.

Το μήνυμα όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης του Δήμου Κρωπίας και του νεοσύστατου σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού Σπύρος Λέκκας» ήταν ένα : Οι φίλοι του Σπύρου Λέκκα και οι υποστηρικτές του, ο Δήμος Κρωπίας, το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μουσεία αλλά και πλήθος πολιτών και νέων είναι προετοιμασμένοι, έτοιμοι, να πραγματώσουν το όραμα του αείμνηστου καθηγητή για τη μουσειακή ανάδειξη του Υμηττού. 

Την εκδήλωση των διοργανωτών προλόγισε η κα Αγγελική Γκίκα όπου και αναφέρθηκε περιληπτικά στους λόγους της ίδρυσης του Μουσείου Υμηττού : ενίσχυση της  οικολογικής -κοινωνικής αξίας και του ρόλου του βουνού, ανάδειξη της φυσικής- πολιτιστικής κληρονομιάς του, ανάπτυξη περιηγητικής δράσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών  για την προστασία του όρους.

Η δημιουργία και λειτουργία, σε πρώτη φάση, ψηφιακού μουσείου με αξιοποίηση τεχνολογιών- που έχει αιτηθεί μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 1821-2021» του Υπ.Εσωτ. «Αντώνης Τρίτσης»- με παραχώρηση χώρου στο νέο δημοτικό πολιτιστικό κτίριο «Λιάπη» από το Δήμο Κρωπίας είναι η πρώτη μεγάλη είδηση που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης. 

Ο κ. Κιούσης σε μια συγκινητική ομιλία του, αποκάλεσε όλους όσους  ενστερνίζονται τα οράματα και τις αξίες του Σπύρου Λέκκα ως «πατριώτες των βουνών». Εξέφρασε την απόλυτη πολιτική βούληση του Δήμου να υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη ιδέα και πράξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά : Είναι καθήκον μας… να συνεχίσουμε την εργώδη αυτή προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του Υμηττού. Για να μπορούν και οι επόμενες γενιές του Δήμου, της Αττικής, της χώρας, της Ευρώπης, όλου του Κόσμου να περπατήσουν στα αρχέγονα μονοπάτια των 7.000 χιλιάδων και πλέον ετών του Υμηττού μας –κατά τον καθηγητή του, συνοδοιπόρου και στενού φίλου του Σπύρου Λέκκα, Ηλία Μαριολάκο. Ο Δήμαρχος Κρωπίας έκλεισε τον χαιρετισμό του με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο: «…Μπορεί μέχρι και τα βουνά να δάκρυσαν» όπως είπε κάποιος πολύ αγαπητός του φίλος, με την απώλεια του Σπύρου Λέκκα, αλλά τα δάκρυα βρίσκουν πλέον χώμα ζωντανό… για να βλαστήσουν μια μεγάλη Ιδέα! Η ψυχή, όλων όσοι είναι σήμερα εδώ.. είναι απόλυτα δοσμένη στους στόχους που μας κληροδότησε το Σπύρος Λέκκας. 

Η επόμενη μεγάλη είδηση ήταν, η απόλυτη υποστήριξη και ενσωμάτωση της προσπάθειας αυτής από το Τμήμα  Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του,  ο πρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας, κ.Ευθύμιος Λέκκας (σ.σ: Δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του εν εξελίξει μεγάλου σεισμικού γεγονότος στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και των επιπτώσεων στους κατοίκους: απώλεια ανθρώπινης ζωής, τραυματισμοί, καταρρεύσεις κτιρίων και διαχείριση των επιπτώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία του)

Την  σύνοψη της αρχικής σύλληψης του οράματος του καθηγητή Σπύρου Λέκκα, πριν την απώλειά του, μέσα από τους κύκλους αγαπητών του προσώπων, -συνιδρυτών και του νεοσύστατου σωματείου- που αναπτύχθηκαν στις περιηγητικές εξορμήσεις της ομάδας, «Συνεργασίας για το Περιβάλλον του Κορωπίου» (συνεργασία ΝΠΔΔ Σφηττός –Δήμος Κρωπίας, θεματικών συλλόγων και μεμονωμένων πολιτώνέκανε η ομότιμος καθηγ. ΕΚΠΑ καΑλεξάνδρα Ζαμπετάκη-Λέκκα, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Λέκκα. Η κα Λέκκα ανακοίνωσε  όλα τα δεδομένα υποστήριξης της προσπάθειας (επιστημονικά, πολιτικά-αυτοδιοικητικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά). Ιδιαίτερα προέτρεψε την νεολαία του Κορωπίου, των Δήμων που περικλείουν το Υμηττό και όλης της Αττικής να αγκαλιάσουν το εγχείρημα της Μουσείου Υμηττού και να εγγραφούν μέλη του σωματείου. Το μουσείο, ο Υμηττός, ανήκουν στη νέα γενιά!

Στη  συνέχεια το λόγο έλαβε, ο καθηγητής του Παν.Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, κ.Νίκος Ζούρος ο οποίος και παρουσίασε  δράσεις και προσεγγίσεις, χρήσιμες και διδακτικές, προς αξιοποίηση από τον υπό σύσταση φορέα του «Μουσείου Υμηττού –Σπύρος Λέκκας» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη  και συνεργασία του για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Νίκος Παυλίδης, δρ. Επιχειρησιακής Έρευνας & Επιστήμης, τ. Γενικός Διευθυντής Τραπεζικού Ομίλου, συν-εμπνευστής του αρχικού οράματος του Σπύρου Λέκκα, πρακτικός εμψυχωτής του σωματείου και της ίδρυσης του Μουσείου-, ο οποίος και εξιστόρησε στιγμές αυτής της προσπάθειας και την φυσιολογική εξέλιξη όλων των δράσεων, ξεναγήσεων και άλλων ενεργειών που ένωσε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπό τον Σπύρο Λέκκα. Εξέφρασε τέλος, την υποστήριξη του σε κάθε σχήμα συνεργασίας με το Δήμο Κρωπίας.

Με την λήξη των ομιλιών άνοιξε λίστα, αιτήσεων μελών για το σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού-Σπύρος Λέκκας»

Recommended For You

About the Author: efoni